Hudeček přišel do ČT vysvětlovat průšvih s Blankou. Soudy tomu prý budou říkat jinak než "chyba"

22.11.2013 21:05

Stavba tunelu Blanka, který měl ulevit dopravě v hlavním městě, se protahuje již několikátým rokem. Dostavba se zdá být v nedohlednu - magistrát totiž firmě Metrostav přestal platit. Za vším podle primátora Tomáše Hudečka, který byl hostem Hyde parku na ČT24, stojí špatně uzavřené smlouvy.

Hudeček přišel do ČT vysvětlovat průšvih s Blankou. Soudy tomu prý budou říkat jinak než "chyba"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

"První indicie o tom, že smlouvy nejsou v pořádku, jsme slyšeli, když jsme byli v opozici již v roce 2011," přiznává primátor Hudeček. "Když jsme byli v koalici, tak se například ozývaly hlasy, že jsou neplatné stavební plány," dodává Hudeček. Poté podle něj proběhla řada analýz, které měly dokázat, že došlo k pochybení. "Myslím, že bylo naprosto správné zdůvodnit naše kroky. Máme vypracované právní posudky," dodává s tím, že právě vypracování posudků a analýz oddálilo zveřejnění jejich pochybností.

Aby byli nestranní, zadali vypracování také oponentského posudku. "Máme dva posudky na to, že smlouvy jsou neplatné. Máme i oponentní zprávu. Teď sice vznikla hysterie, ale s tím jsme do toho šli. Že budeme říkat pravdu," říká. Podle Hudečka dříve nenapadali smlouvy právě kvůli tomu, že nebyla vypracovaná žádná posudková zpráva. "Přitom my jsme byli ti, kteří tu zprávu měli obdržet, a ne ti, kteří ji vytvářejí," vysvětluje.

O chybu zřejmě nejde

Otázka "jak je to možné" je podle Hudečka zásadní i pro něj. "Tuto otázku si říkám poslední tři dny. Ve chvíli, kdy se práce nedělá pořádně... Je na vině zřejmě také odbor legislativy, prostě všechny odbory, které to schvalovaly," říká. I tak se ale domnívá, že nemůže jít o pouhou náhodu. "Nenazval bych to chybou. Pokud toto nazveme chybou nebo nedopatřením, tak se obávám, že soud to bude zvažovat jinak," poodkrývá své pochybnosti primátor. Nyní si také nedovoluje odhadnout, za jak dlouho by mohla být jednání dokončena.

"S Metrostavem jsme teprve otevřeli jednání. Příští týden v něm budeme pokračovat, protože čas spěchá," dodává. Ideálně do konce roku by podle něj měla být zvolena cesta, jakou se Metrostav s Prahou ve svém vyjednávání vydají. "Přitom výběrové řízení proběhlo. Proběhlo i sezení rady, ohledně jejího usnesení ale posudky mají pochyby," říká s tím, že u usnesení je podpis i exprimátora Pavla Béma.

Černá stavba Blanka není

Trestní oznámení ale Praha zatím nepodala. "Musím najmout právníky, kteří musí nejdříve vše analyzovat a ano, pokud se bude jednat o podezření z trestné činnosti, oznámení podáme," souhlasí. Hudeček zásadně nesouhlasí s označením tunelu jako "černé stavby". Žádný stavební plán podle něj porušen nebyl, ale pochybnosti se objevují spíše v postupu samotného uzavírání smluv. "Tunel Blanka nebyl zasmluvněn dle zákona o státních zakázkách, ale o černou stavbu nejde. Doufám, že v tomto problém již nebude," dodává na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…