Hus byl hluboce přesvědčený katolík, píše historik na Hájkově webu. Je prý strašné, co z něj komunisté stvořili

06.07.2014 18:46

Historik a publicista Radomír Malý zveřejnil na serveru Petra Hájka Protiproud.cz komentář, ve kterém se podle svých slov pokusil vyvrátit mýty a předsudky, jež se ve společnosti šíří o důležité postavě českých dějin mistru Janu Husovi. Češi prý o něm mají ve svých hlavách zakódované nesmysly.

Hus byl hluboce přesvědčený katolík, píše historik na Hájkově webu. Je prý strašné, co z něj komunisté stvořili
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Betlémské kapli v Praze se konala bohoslužba Církve československé husitské k výročí upálení mistra Jana Husa

Jednou z nepravd, které se o Husovi údajně mylně vyprávějí, je ta, že byl upálen za svoji kritiku mravních zlořádů v katolickém kléru. To je podle Malého nesmysl, který vyvrátil již v roce 1915 historik Sedlák v životopise odsouzeného katolíka. V něm údajně ukazuje, že „biskupové shromáždění na kostnickém koncilu byli stejně ostrými mravokárci špatného života duchovenstva jako Hus“. Pravou příčinou Husova odsouzení měly být bludy, které hlásal. „Třicet inkriminovaných vět, jež koncil nalezl v Husových spisech, skutečně bludy jsou i dnes a zůstanou jimi stále, což je třeba říci jasně a bez uhýbání,“ píše Malý.

Celý komentář k přečtení ZDE.

Přesto podle historika bylo chybou, že byl Hus za svoje názory upálen na hranici. Stejnou chybou prý byla i poprava jeho žáka Jeronýma Pražského, který za ním přijel do Kostnice. „Rovněž se tak ale nedá hájit pozdější husitské vraždění katolíků, které odsuzuje ve svých Dějinách i evangelík Palacký. Desetitisíce kněží, řeholníků, řeholnic i laiků včetně žen a dětí byly upáleny, svrženy z oken na kopí nebo rozčtvrceny jen proto, že se nechtěly vzdát své katolické víry a přijmout husitské hereze, jež byly na hony vzdáleny katolické věrouce a popíraly i to, co Hus věrně učil (např. sedmero svátostí, mariánskou úctu),“ myslí si.

Horší než krutosti a násilí, kterého se dopouštěli ve středověku katolíci i husité, je podle historika vykreslování Jana Husa jako nacionalisty. „Bohužel toto se stalo v 18. a 19. století. Osvícenská a později liberální protikatolická propaganda pochopila, že je možné Husovy památky využít proti latolické církvi. Vytvořila tedy zcela jiný, absolutně vylhaný obraz Jana Husa. Ten pravý Jan Hus, přes všechny své omyly, byl středověkým, hluboce nábožensky založeným člověkem a do jisté míry i katolicky smýšlejícím,“ snaží se vyvracet zažité omyly.

Hus nacionalista? Nesmysl

V novověkém osvícensko-liberálním pojetí pak podle Malého vystupuje Hus jako tribun lidu, propagátor myšlenek velké francouzské revoluce a bojovník proti církvi a vůbec všemu katolickému. Takto ho prý zobrazoval i liberální dramatik Josef Kajetán Tyl, který z něj navíc učinil i symbol českého vlastenectví.

„Nic není falešnějšího než takovýto Jan Hus, který nikdy neexistoval. Historický Jan Hus by se této své karikatuře tvrdě bránil a její původce `vypráskal`, jak správně napsal koncem 19. stol. historik Václav Vladivoj Tomek,“ nelíbí se Malému historický výklad Husa.

Komunistická proganda

Dezinterpretace postavy Jana Husa ale podle historika údajně neskončila v 19. století. K obrazu svému si ji přizpůsobili i komunisté. „Ta ze středověkého reformního kazatele udělala hlasatele komunistických myšlenek údajné sociální spravedlnosti a beztřídní společnosti ve smyslu nauky marxismu-leninismu. Takový dojem vyvolává Jan Hus ve stejnojmenném filmu režiséra Jana Vávry z 50. let, přesně podle směrnic komunistického ideologa a hlavního vykladače dějin Zdeňka Nejedlého,“ píše.

„Odpůrcům církve je třeba pouze říci, že uctívají-li Jana Husa jako mučedníka synkretisticky a rozplizle chápané svobody svědomí ve smyslu relativizace objektivní pravdy, pak uctívají falešné mučednictví, vylhaný obraz Husův, který existuje pouze proto, aby byl agitačně zneužíván proti katolické církvi,“ uzavírá svůj článek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…