Hynek Kmoníček odhaluje velký plán Donalda Trumpa: Zapíše se do dějin

10.10.2018 9:02

Velvyslanec v USA Hynek Kmoníček se v dnešním vydání MF Dnes rozepsal o americkém obchodu obchodů.

Hynek Kmoníček odhaluje velký plán Donalda Trumpa: Zapíše se do dějin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček

„Při řešení otázky Palestiny narazilo mnoho amerických prezidentů. Trumpův zeť teď chystá tajný plán, který má využít strachu z Íránu, k arabskému smíření se s existencí Izraele,“ popisuje Kmoníček plán Jareda Kushnera a jistého Jasona Greenblatta ohledně Blízkého východu. 

„Oproti svým předchůdcům podědil Donald Trump reálně nový upgrade Blízkého východu. V jeho čtení jde o oblast unavenou nekonečným sporem o Palestinu, který už nebaví ani jeho oběti, natož jeho účastníky. Nejde již o území rozdělené podél hranic starého nábožensko-etnického arabsko-židovského sporu, ale o prostor dnes propojený strachem z šíitského perského nebezpečí,“ zmiňuje Kmoníček, že tento strach dle Trumpa paradoxně spojí izraelské Židy s pouštními wahhábisty Saúdské Arábie. A Kushnerův plán má podle všeho využít této situace. Kdy součástí nového konsenzu má být mimo jiné dořešení situace Palestinců. 

„Je však zřetelné, že dnes jde o více než pět milionů lidí s OSN registrovaným statusem uprchlíka. Představa, že by je v jakémkoliv příštím plánu zhruba devítimilionový Izrael hodlal přijmou zpět na své území, není z říše snů, ale spíše nočních můr. Nadále tedy realisticky zůstává ve hře nemnoho jiných možností,“ zmínil dále Kmoníček.

Kushnerův plán podle Kmoníčka počítá s více možnostmi: reálnou existencí Izraele a Palestiny, připojením Západního břehu k Jordánsku, výměnami území mezi Izraelem a palestinskou autonomií tak, aby Izrael byl bezpečný a Palestina ekonomicky smysluplná, saúdskými penězi, co to všechno zaplatí, a Palestinci tak unavenými, odporu neschopnými a bez nadějí na reálnou arabskou podporu, že to nakonec přijmou.

Závěrem pak Kmoníček dodal, že nic dnes ve Washingtonu nezajímá evropské diplomaty více než utajovaný Kushnerův blízkovýchodní plán. „Snad jen obávané příští clo na evropské automobily. Vzhledem k imigrační vlně z Blízkého východu do Evropy, která ovlivňuje naši vlastní bezpečnost, je to víc než pochopitelné,“ uzavírá Kmoníček s tím, že Trump nazývá plán Kushnera „matkou všech problémů“ čili „obchodem obchodů“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…