I podle nejnovějšího průzkumu by volby vyhrálo Babišovo hnutí. ČSSD by skončila druhá, třetí by byli komunisté

03.12.2014 16:11

Sněmovní volby by v listopadu vyhrálo hnutí ANO Andreje Babiše se ziskem 23,5 procenta. Na druhém místě by skončili sociální demokraté s 21 procenty hlasů. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median. V porovnání s předchozím průzkumem ANO lehce oslabilo, sociální demokraté se pohybují kolem 21 procent od srpna stabilně. Pod pětiprocentní hranici spadlo v listopadovém průzkumu hnutí Úsvit.

I podle nejnovějšího průzkumu by volby vyhrálo Babišovo hnutí. ČSSD by skončila druhá, třetí by byli komunisté
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš v pořadu Máte slovo

Třetí příčku by v případných listopadových volbách obsadili komunisté se 14 procenty a čtvrtou TOP 09 s 10,5 procenty. Do poslaneckých lavic by se dostala ještě ODS s devíti procenty a KDU-ČSL se 7,5 procenty. Na pořadí stran se proti předchozímu průzkumu nic nezměnilo. Statistická odchylka je u větších stran plus minus tři procenta a u menších plus minus procento.

Nejvyšší volební potenciál má hnutí ANO, v případě zisku všech voličů, kteří stranu reálně zvažují a nevylučují volební účast, by mohlo získat až 28 procent. Volební potenciál ČSSD se pohybuje okolo 25 až 26 procent. Voličská jádra pravicových ODS a TOP 09 jsou srovnatelná (zhruba šest procent). TOP 09 ale stále přesvědčuje více váhajících a neukotvených voličů, její volební potenciál se pohybuje okolo 13 až 14 procent, potenciál ODS kolem 11 procent. Lidovci si udržují voličské jádro 3,5 procenta, ale v průběhu roku začali oslovovat více skupin voličů, jejich potenciál se tak blíží deseti procentům. Naopak nerozhodné voliče ztrácí Úsvit, ze strany s vysokým volebním potenciálem a malým voličským jádrem se tak stává stranou, která oslovuje jen úzký okruh voličů.

K volbám by se v listopadu dostavilo 56 procent dotázaných. Hlasovat by tak přišlo méně lidí než při volbách do sněmovny před rokem.

Průzkum se uskutečnil od 1. listopadu do 1. prosince, dotazováno bylo 1002 lidí s volebním právem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…