Infektolog: Tvrdá opatření. Nic jiného nezabere

23.09.2020 12:44

Infekcionista Nemocnice Na Bulovce Ladislav Machala má za to, že jsme přílišným rozvolněním opatření proti šíření nemoci covid-19 promrhali čas, za který jsme zaplatili půl bilionu korun. Pokud jde o Švédsko, které je dnes dáváno za příklad, tam se podle odborníka lidé chovali mnohem zodpovědněji. Česká republika bude podle jeho názoru nucena přijmout mnohem tvrdší opatření.

Infektolog: Tvrdá opatření. Nic jiného nezabere
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: infektolog Ladislav Machala

Machala má za to, že nový ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula je člověkem na svém místě, protože bude umět přitvrdit, když to bude třeba a ono to podle něj třeba bude. Machala se takto vyjádřil  v rozhovoru s Danielou Drtinovou pro internetovou televizi DVTV.

Já bych chtěl říct, že mám naprostou důvěru v pana profesora Prymulu. Jako krizový manažer je to optimální postava,“ zdůraznil host.

Počítá s tím, že časem bude třeba zase zavřít školy. I základní školy. Roušky samy o sobě už prý totiž epidemii nezpomalí. „Já si myslím, že aby se to utlumilo, tak bude nutné sáhnout ještě k razantnějším opatřením.  I za cenu toho, že to přinese další ekonomické ztráty. Ať už kvůli maminkám malých dětí, které budou muset zůstat se svými ratolestmi doma, tak kvůli restauratérům, které budou muset zavřít v 10 hodin večer.

Problém je podle hosta v tom, že lidé přestali vnímat koronavirus jako hrozbu. Může za to podle něj i vláda, která v létě dopoledne vyhlásila opatření, která budou platit, ale ještě odpoledne je zase zrušila.

„Především zodpovědné orgány by měly postupovat konzistentně.  Že různí rádoby-experti, profesoři různých oborů, kteří toho o infekci mnoho nevědí, tak já myslím, že by si to měli odpustit. Ale zodpovědné orgány by se měly chovat konzistentně,“ zdůraznil Machala.

„Já apeluju na to, že my máme už světlo na konci tunelu. Ono by stálo za to vydržet několik měsíců určitá omezení, abychom se dočkali toho, že zde bude vakcína, se kterou se to bude postupně řešit. A ta určitá sebekázeň by přispěla k tomu, že se budou snižovat i ty případné ekonomické ztráty, které by se určitě dostavily, kdyby se ta epidemie nekontrolovatelně rozjela,“ upozornil Machala.

Češi se podle měj měli chovat zodpovědněji už v létě a nosit roušky v obchodech, jak se to dělo v Polsku, v Německu nebo na Slovensku. „Podle mého názoru bylo půl bilionu vyhozeno zbytečně.“

To prý neznamená, že by lidi měli nosit roušky na procházkách v lese, ale apeloval na Čechy, aby v uzavřených prostorách roušky nosili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…