Íránec vraždící v Mnichově se inspiroval Breivikem, tvrdí nově policie. Ale jedna zpráva rychle zmizela...

23.07.2016 16:15

Masakr v Mnichově, který má na svědomí osmnáctiletý Němec íránského původu, nemá islamistické pozadí. Informoval o tom web České televize s tím, že útočník se léčil s psychickými obtížemi. Útok v mnichovském nákupním centru způsobil smrt devíti lidí, sám pachatel se později zastřelil.

Íránec vraždící v Mnichově se inspiroval Breivikem, tvrdí nově policie. Ale jedna zpráva rychle zmizela...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mnichov

Vraždící mladík se zajímal o osamocené střelce a podle policie je zde souvislost s pět let starým norským útokem Anderse Breivika.

Mladý muž, který měl německé a íránské občanství, se léčil na psychiatrii a bral antidepresiva. Mnichovský prokurátor Thomas Steinkraus-Koch řekl, že „trpěl určitým druhem deprese“. V jeho pokoji našli policisté vyšetřující střelbu v nákupním centru Olympia (OEZ) knihu o útocích šílených střelců. „Je to téma, kterému se očividně intenzivně věnoval,“ uvedl mnichovský policejní ředitel Hubertus Andrä. Kniha podle policistů také naznačuje souvislost s činem Anderse Breivika, který právě pět let před útokem v Mnichově pozabíjel v Norsku 77 lidí.

Celý text je ZDE

Vyšetřovatelé předpokládají, že na počátku stála falešná pozvánka do restaurace s rychlým občerstvením na jídlo zdarma. V restauraci útok začal, až poté se střelec přesunul do blízkého nákupního centra. Z pistole, ke které neměl oprávnění, vypálil asi 300 ran. Sedm z devíti jeho obětí bylo ve věku mezi 14 a 21 lety. Nejmladšímu z 27 zraněných je třináct let.

Objevila se ale i svědectví, která naznačovala náboženské nebo nacionalistické motivy. Jak upozornil německý Spiegel, svědectví se rozcházejí. Jedna z návštěvnic nákupního centra, kterou citovala i americká televize CNN, uvedla, že pachatel vykřikoval „Allahu Akbar“ – „Bůh je velký“. Podle jiného ze svědků, na nějž se americká televize rovněž odvolává, ale útočník naopak volal, že je Němec, a že chce zabít cizince.

Lidé, kteří nepocházeli z Německa, ostatně tvořili část obětí. Agentura Reuters uvedla s odvoláním na kosovská média a sdělení příbuzných na sociálních sítích, že tři zastřelení lidé byli původem z Kosova. Další tři byli Turci, uvedl turecký ministr zahraničí, a zahynul také Řek. Slova „Jsem Němec“ zaznívají i na videu, které má zachycovat střelce na střeše parkovacího domu a které v pátek zveřejnil server Focus.

Informace o navázání střelce na Anderse Breivika se čile šířila během pátečního večera, když se na veřejnost dostala výpověď jedné ze svědkyň, že střelec křičel „Smrt imigrantům“. Nad ránem tyto spekulace policie utnula informací, že střelec je „íránského původu“ (Íránec, stále ještě držitel íránského občanství, který ale poslední dva roky žije v Německu a je rovněž jeho občanem, jak bylo v průběhu dopoledne upřesněno).

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček to následně komentoval: „Některé kreatury se celou noc modlily, aby byl terorista z Mnichova pravicový extremista. Bezskrupulózně tyto kreatury plnily veřejný prostor narážkami na Breivika. Realita je jiná a tak teď budou zastírány teroristovy výkřiky ‚Alláhu Akbar‘ a bude zdůrazňováno, že bral antidepresiva. Bude tomu někdo věřit?“ Když se objevila zpráva německé policie, začali si Ovčáčka mnozí dobírat. „Ovčáčkovy modlitby byly vyslyšeny a motivem vraždění mimo sebeselhání byl opravdu pravicový extremismus,“ poznamenal jeden z nich triumfálně.

Posléze Ovčáček ještě připomněl, že ze světových serverů velmi rychle zmizelo zásadní svědectví jedné z přeživších pro televizi CNN, že střelec použil známý pokřik islámských teroristů „Alláuh Akbar“.

„Tato informace začíná velmi rychle mizet ze zpravodajství: Jedna ze svědkyň, kterou televize CNN označuje jen jménem Lauretta, vypověděla, že její osmiletý syn viděl, jak útočník nabíjí na toaletách restaurace McDonald's zbraň. Podle ní útočník vykřikoval ‚Alláhu Akbar‘, tedy ‚Bůh je veliký‘. Podle vlastních slov frázi poznala, jelikož je sama muslimkou z Kosova,“ napsal doslova Ovčáček na svůj Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…