Islám je ve vývoji za námi, musíme s ním vést dialog, aby nás dohnal. Otevřeme své srdce, vyzval z ČT kardinál Vlk

23.11.2015 20:51

„Je nutné vést dialog s islámem,“ řekl v pořadu Interview 24 kardinál Miroslav Vlk, který s moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou hovořil o současné uprchlické krizi, o islámu, ale i o terorismu.

Islám je ve vývoji za námi, musíme s ním vést dialog, aby nás dohnal. Otevřeme své srdce, vyzval z ČT kardinál Vlk
Foto: kardinal.cz
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

„Já se domnívám, že je setkání s islámem setkáním s jinou kulturou, a domnívám se, že s kulturou, která je o pár set let zpátky,“ prohlásil hned v úvodu pořadu Vlk s tím, že důkazem je například to, že se v islámu nerozvinula lidská práva. Zároveň ale podotkl, že je podle něj nutné vést s touto kulturou dialog a navíc že nelze ztotožňovat terorismus s islámem.

Podle něj je zcela zřetelné, že teroristé ospravedlňují své útoky Koránem, který ale není přímo zdrojem terorismu. Tím je podle Vlka zneužití náboženského vyznání islámu. „Islám by si měl projít jakýmsi vývojem, kterým prošly už kdysi křesťanská víra a náboženství,“ řekl dále kardinál Vlk. „Musí být zřetelné, že se terorismus nerovná islám a že je to zneužití,“ zopakoval posléze.

Vlk dále připomněl, že je v České republice společenství abrahamovských tradic, což jsou náboženství, která věří v jednoho boha a hlavními zástupci v něm jsou židovští, křesťanští a islámští představitelé. „Scházíme se, diskutujeme a chceme říci, že mezi těmito náboženstvími je možný dialog,“ vysvětlil známý kardinál a dodal, že například když policie před určitou dobou udělala zákrok proti islámské literatuře, společně s Vladimírem Sáňkou, který je jedním z představitelů muslimské komunity, ho odsoudili.

Svoboda je důležitá, ale...

Podle Vlka je nicméně správné vyhosťování imámů, kteří hlásají proti bezpečnosti. „V naší kultuře a společnosti zdůrazňujeme slovo svoboda bez ohledu na zákony, a to není správné. Jestliže se tady dějí nějaké přečiny nebo kriminální činy, není to správné a musíme takové lidi odstranit ze společnosti,“ uvedl dále v pořadu s tím, že je nutné si uvědomit, že má svoboda určité hranice, které jsou vysvětleny svobodou druhého a pak také zákony.

Následně se Miroslav Vlk vyjádřil i k výrokům papeže Františka, který odsoudil náboženský terorismus, ale dodal, že se podle něj nesnášenlivost nesmí přenášet na ostatní věci. „Papež František je člověk, který jde ke kořenům evangelia a jde mu o chudé a o ty, kteří jsou odsunutí na nějaký okraj,“ řekl Vlk na papežovu adresu, ale sám prohlásil, že i když je papež zastáncem toho, aby se nedělaly rozdíly, on sám preferuje přijímání křesťanských uprchlíků.

„Je zapotřebí mít otevřené srdce k těm, kteří trpí a jsou pronásledováni. Pokud si mám ale vybrat určitý počet mezi křesťany a muslimy, tak si logicky vyberu určitý počet jen z křesťanů,“ poznamenal Vlk a dodal, že Evropa v mnohém rezignovala na své hodnoty, čehož někteří muslimové využili a jdou sem transformovat ty své hodnoty. „Vezměte si natalitu. Obávám se, že v roce  2030 tu budou převážně muslimské školy,“ nahlédl kardinál do budoucnosti a nakonec poznamenal, že ho nemile překvapil prezident Miloš Zeman, který vystoupil po boku Martina Konvičky. „Strach není dobrý rádce,“ vzkázal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…