Islámský stát nám vyhlásil válku, říká expert pro Blízký východ

27.06.2015 18:30

Teroristickými útoky v Tunisku, Kuvajtu a Francii vyhlásila radikální organizace Islámský stát (IS) válku západní civilizaci. V rozhovoru poskytnutém německé stanici WDR to dnes uvedl blízkovýchodní expert Michael Lüders. Atentátem v Tunisku se IS prý pokouší především o ochromení tamního hospodářství, které do značné míry závisí na cestovním ruchu.

Islámský stát nám vyhlásil válku, říká expert pro Blízký východ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

"Cestovní ruch se v Tunisku v následujících dvou až třech letech propadne. Je to přitom nejvýznamnější úsek tamního hospodářství," uvedl Lüders. Bezpečnostní hrozbu pro tuto severoafrickou zemi představuje prý především vysoká nezaměstnanost mezi mladými lidmi, která se v důsledku krize turistického ruchu může ještě zhoršit. Mladí bez práce jsou přitom podle Lüderse mnohem náchylnější k radikalizaci.

Pomoc mezinárodního společenství

Spoluvinu na páteční tragédii podle Lüderse nesou i tuniské úřady, které po březnovém útoku na muzeum Bárdá v hlavním městě Tunisu nepřijaly dostatečná bezpečnostní opatření na ochranu turistických středisek.

Hardy Ostry, další z odborníků, kteří se v rozhovoru s WDR vyjádřili k pátečním útokům, vyzval k tvrdé odpovědi tuniské vlády. Za nejdůležitější označil získání kontroly nad nelegálními mešitami, což jako jedno z prvních opatření ohlásil už i tuniský premiér Habíb Síd.

Za důležité stejně jako Lüders označil také řešení hospodářských a sociálních otázek. Klíčová bude nyní podle Ostrého ale i pomoc mezinárodního společenství. Tunisku by mělo poskytnout výzbroj a výstroj pro boj s teroristy, ale mělo by třeba podpořit i místní bezpečnostní složky při výcviku. Bez mezinárodní pomoci je prý nemožná také kontrola prostupné hranice s Libyí, odkud do Tuniska v minulosti pravděpodobně pronikla řada islámských radikálů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…