Italský prezident, Le Penová, Orbán, srbský prezident a jiní. Petra Procházková sčítá, kdo jezdí za Putinem

12.04.2017 8:07

Rusko v současné době zajímají velké politické subjekty, prezidenti a premiéři. Píše to alespoň reportérka Petra Procházková v Lidových novinách, jež si také všímá včerejší schůzky italského prezidenta Sergia Mattarelly se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Kreml se tak podle ní snaží všemožně vymanit z mezinárodní izolace, nehledě na ideologii.

Italský prezident, Le Penová, Orbán, srbský prezident a jiní. Petra Procházková sčítá, kdo jezdí za Putinem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Před Rudým náměstím v Moskvě

Do Kremlu tak nyní přijíždějí uchazeči o vysoké státní funkce, všímá si Procházková návštěvy nově zvoleného srbského prezidenta Aleksandar Vučiče či návštěvy francouzské kandidátky Marine Le Penové. Pro Vladimira Putina je každé takové setkání podle Procházkové důležité – dokazuje se tak, že velmoc není v izolaci. 

„Naopak. Kreml chce dobýt zpět své někdejší postavení v Evropě a stanout v čele protiteroristické koalice,“ zmínila Procházková. Všímá si však také jedné změny – dříve Sovětský svaz držel jen ochrannou ruku nad těmi, kdo s ním vedli obdobnou ideologii. „Dnes Rusko v zahraniční politice představuje stát naprosto bez ideologie a ideových principů. Kreml podává pomocnou ruku každému – bez ohledu na jeho politickou i jinou orientaci, kdo se mu hodí při plnění strategických cílů. Vrací se tak k zahraniční politice SSSR před druhou světovou válkou, kdy Kreml v zájmu teritoriálních zisků byl ochoten uzavřít dohodu i s ideologicky znepřáteleným nacistickým Německem. Hlavním vodítkem Moskvy při výběru ‚přátel‘ je i dnes pragmatismus a zisk,“ řekla jasně Procházková.

A sbližování s Ruskem vnímá například i ze strany Velké Británie, konkrétně ze Strany nezávislosti Spojeného království, sympatie k Rusku drží i německé hnutí Pegida, Alternativa pro Německo či NPD. Ve Španělsku je to pak prý Podemos, v Belgii Vlaams Belang.

„Sami Rusové považují za svého spojence maďarského premiéra Viktora Orbána i řeckou levicovou Syrizu, stejně jako ultrapravicový Zlatý úsvit,“ dodala Procházková a zmínila i českého prezidenta Miloše Zemana, slovenského předsedu vlády Roberta Fica či bulharskou hlavu státu Rumena Radeva. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…