Ivan Langer se znovu soudí kvůli mrtvému mafiánovi Mrázkovi

11.02.2013 7:12

V pondělí znovu začne soudní řízení bývalého ministra vnitra Ivana Langera (ODS), který žaloval novináře mediální skupiny Mafra kvůli tomu, že psali o jeho možném napojení na mafiánské struktury. Městský soud v Praze v roce 2010 rozhodl, že je to v pořádku. Jeho nepravomocný verdikt ale zrušil pražský Vrchní soud. O případu informovalo ranní vysílání České televize.

Ivan Langer se znovu soudí kvůli mrtvému mafiánovi Mrázkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer na konferenci Vize 2020

Exministr se domáhal omluvy za články, podle kterých mohl být napojen na lidi z okolí zastřeleného podnikatele Františka Mrázka. Nelíbila se mu například formulace, že: "Ivan Langer je ve spisu Krakatice podezřelý z propojení na organizovaný zločin kolem zavražděného bosse Mrázka."

Podle novinářů Mrázek Langera využíval prostřednictvím svých spolupracovníků Igora Šafranka a realitního magnáta Luďka Sekyry.

Doložené informace

Soudkyně městského soudu Jaroslava Lobotková rozhodla, že se novináři vydavatele deníku Mladá fronta Dnes nemusí exministrovi omlouvat. Jejich články podle ní nebyly jednostranné a Langer měl vždy možnost vyjádřit se. Informace pocházející ze spisu Krakatice lze podle soudu považovat za doložené.

"To, že zde podezření ze spisu Krakatice bylo, mám doloženo. Domnívám se, že potvrzení ze strany policie, že text je autentický, je postačující," vysvětlila Lobotková, proč žalobu zamítla.

Vrchní soud dal ale zčásti zapravdu Ivanu Langerovi. Soudkyně městského soudu neměla přijmout jako důkaz informace ze spisu Krakatice, protože ten obsahuje i utajené informace. Jeho část, ze které městský soud čerpal, by tedy neměla být mezi důkazní materiály zařazena.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…