Izetbegović odmítá Zemanův názor, že Bosna může být základnou IS

29.08.2017 14:40

Člen předsednictva Bosny a Hercegoviny Bakir Izetbegović odmítl názor českého prezidenta Miloše Zemana, že Bosna by kvůli svému národnostnímu složení mohla být základnou Islámského státu (IS) v Evropě. Izetbegović v tříčlenné bosenské kolektivní hlavě státu zastupuje Bosňáky (dříve muslimové), kteří vyznávají islámskou víru, připomíná ČTK.

Izetbegović odmítá Zemanův názor, že Bosna může být základnou IS
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Miloš Zeman se zúčastnil akce Sportovní hvězdy dětem 2017, která se tradičně koncem léta koná v areálu tenisového klubu Sparta Praha

Zeman v nedělním pořadu serveru Blesk.cz S prezidentem v Lánech mimo jiné uvedl, že v případě teritoriální porážky IS v Iráku a v Sýrii hrozí nebezpečí, že si islamisté vytvoří teroristickou evropskou základnu. „Já se obávám, že takovou základnou může být Bosna. A to jednak vzhledem k národnostnímu složení v této zemi a jednak vzhledem k tomu, že už dnes v řadě bosenských měst a vesnic vlají vlajky Islámského státu,“ řekl prezident.

Proti tomuto vyjádření se Izetbegović důrazně ohradil. Zeman „bez jakéhokoli důvodu a podkladu šíří nebezpečné nepravdy o Bosně a Hercegovině a zejména o Bosňácích, muslimech, jež se podobají dřívějším prohlášením chorvatské prezidentky Kolindy Grabarové Kitarovičové a rakouského ministra zahraničí Sebastiana Kurze“, citovala Izetbegovičovo vyjádření regionální televizní stanice N1, která kryje události v Bosně, Chorvatsku a Srbsku.

Izetbegović podle N1 v této souvislosti prohlásil, že se jedná o „xenofobní, islamofobní kampaň oficiálních činitelů některých středoevropských států“. Cílem těchto prohlášení je „otrávit“ evropskou veřejnost lživou představou o Bosně, zejména o jejích občanech muslimské víry, a o údajné bezpečnostní hrozbě pro Evropu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…