Já jsem venkovský člověk, oznámil Schwarzenberg. A k Trumpovi vám řeknu...

10.11.2016 19:25

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg sám o sobě prohlásil, že je v zásadě venkovským člověkem. Ovšem jako bývalý ministr zahraničí má určitý názor na to, co se děje v USA po zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Osobně prý Trumpa nezná, takže mu nezbývá než doufat, že obraz Trumpa vykreslovaný v médiích je falešný. Jinak hrozí, že přijde velké zemětřesení. Zaznělo v dnešním Interview ČT24.

Já jsem venkovský člověk, oznámil Schwarzenberg. A k Trumpovi vám řeknu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Donald Trump se prý bude muset hodně snažit, aby sjednotil Spojené státy. „Začalo to už mnohem dřív a to před dvaceti lety, když zaniklo liberálnější křídlo republikánů a konzervativnější křídlo demokratů. Ty strany se tak sobě hodně vzdálily. A do toho přišla ještě hospodářská krize, která oslabila střední třídu,“ začal v popisu dnešních Spojených států host.

Trumpa prý osobně nezná, ale vnímá ho jako muže, který byl zvyklý o všem rozhodovat sám a teď je otázkou, zda a jak dokáže kooperovat. „Doufám, že neuskuteční všechno, co sliboval ve volební kampani. Ale já ho opravdu neznám. Nezbývá než doufat, že ten obraz, který vidíme z médií, je do značné míry falešný,“ zadoufal kníže. V zahraniční politice považuje za vůbec nejdůležitější stálost a pokud to Trump změní, pak v zahraniční politice nastane zemětřesení.

Pokud jde o zahraniční cesty, je sice možné, že prezident Miloš Zeman pozval Donalda Trumpa do Česka, ale Trump sem zřejmě pospíchat nebude. „Já o tom pochybuju, protože napřed navštíví velmoci. Malá země jako Česká republika přijde na řadu až pak,“ doplnil.

Od Trumpa bohužel slyšíme zpochybňování článku 5 Severoatlantické smlouvy o obraně všech členů a současně říká, že chce narovnat vztahy s Ruskem, což je zpráva nebezpečná především pro státy Pobaltí. „Pobaltské státy se obávají, především se musí obávat Ukrajina a asi taky kavkazské státy.“ Pokud by Trump došel dokonce tak daleko, že by USA uznaly anexi Krymu, tak by to bylo velmi nešťastné, protože šlo o území cizího státu zabrané vojenskou silou jiného státu v době míru. „Evropané by už přestali věřit Spojeným státům,“ varoval Schwarzenberg budoucího pána Bílého domu.

Česká republika na to musí reagovat tím, že rychleji navýší své výdaje na obranu, aby se co nejdříve přiblížila ke dvěma procentům HDP, která se zavázala platit na svou obranu jako člen NATO. Vedle toho by EU měla budovat svou armádu, protože nesmíme zapomínat na to, že Turecko je také členem Aliance a tato země má zájmy mnohdy zcela odlišné od zájmů zemí EU.

V závěru pořadu Interview ČT24 oznámil, že lituje ukončení spolupráce se Starosty a nezávislými Petra Gazdíka. „Já jsem v zásadě venkovský člověk, takže se mi se Starosty dobře spolupracovalo," řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…