Schwarzenberg míní, že část svého přesvědčení Trump uskuteční

09.11.2016 14:00

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) očekává po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem politické zemětřesení ve světě. V kampani podle něj Trump přeháněl, ale byla v tom i část jeho přesvědčení. „Samozřejmě, že ne všichni kandidáti uskutečnili vše, co (v kampani) říkali, ale obyčejně část přesvědčení naplnili,“ řekl ČTK. Čeká, že se tak stane i v případě Trumpa. Podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska nelze než doufat, že nedojde ke změně dlouhodobého směřování USA.

Schwarzenberg míní, že část svého přesvědčení Trump uskuteční
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Změna bude podle Schwarzenberga mít vliv na evropskou i celosvětovou politiku. V Česku podle finálního protikandidáta Miloše Zemana v prezidentských volbách „právem jásá pan (Zemanův mluvčí Jiří) Ovčáček“. Ten uvedl na facebooku, že americké prezidentské volby ukázaly, že je možné porazit média a pseudoelity. Výzvou k témuž v Česku v roce 2018 naznačil, že Zeman bude obhajovat funkci.

Schwarzenberg má současnu dobu za přelomovou, končí podle něj období otevřené společnosti vzniklé v roce 1989. „Vstupujeme do jiného světa a pomáhej nám pánbůh,“ zmínil.

Podle Schwarzenbergova nástupce v čele opoziční TOP 09 Kalouska nezbývá než doufat, že výroky, které pronášel Trump ve volební kampani, neuvede jako prezident v realitu. „Mám na mysli především výroky, které zpochybňovaly závazky v systému kolektivní bezpečnosti a výroky slibující ochranářskou a izolacionistickou obchodní politiku. Zejména pak doufám, že nedojde ke změně dlouholeté konzistentní politiky USA vůči Rusku. V případě, že by se to všechno stalo, byl by to značný problém pro svobodný svět,“ uvedl. Evropa podle něj musí držet více při sobě a stát se akceschopnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…