Já říkám narovinu... Tvarůžková tlačila kvůli olympiádě v Číně na Neumannovou. Ta jí nabídla jiný pohled

04.02.2022 21:45

Diskuse ohledně konání olympijských her v Číně měla proběhnout už před osmi lety, kdy se zužovalo množství kandidátů pro letošní olympiádu, řekla k bojkotu ZOH v Pekingu v Interview ČT24 dvojnásobná mistryně světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová. Připomněla, že nakonec se rozhodovalo jen mezi Čínou a Kazachstánem, jelikož ostatní země svou kandidaturu postupně stahovaly. Po připomínce moderátorky Zuzany Tvarůžkové o porušování lidských práv v Číně doplnila, že pro Peking před lety zvedali ruce zástupci ze zemí napříč světem.

Já říkám narovinu... Tvarůžková tlačila kvůli olympiádě v Číně na Neumannovou. Ta jí nabídla jiný pohled
Foto: Archiv Lipno Servis
Popisek: Kateřina Neumannová ve Skiareálu Lipno

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
Neumannová vzpomněla na své působení na olympijských hrách a na šampionátech a podotkla, že nejvíc jí utkvěla v paměti olympiáda v norském Lillehammeru, hlavně kvůli atmosféře na sportovištích i mimo ně.

Samotnou účast na olympiádě si podle ní nejvíce užívají sportovci, kteří na svátek sportu zamíří poprvé. Jakmile však již jedou bojovat o medaile, začne dle dvojnásobné mistryně převládat tlak na sportovcův výkon.

Na položené otázky od moderátorky Zuzany Tvarůžkové ohledně olympijské myšlenky a podstaty olympiády v návaznosti na nynější hry v Pekingu Neumannová odvětila, že sportovce zajímá samotný sport. „Vím, kam míříte, ale tomu sportovci je trošku jedno, kde ta olympiáda je. Nechci se někoho dotknout, ale pro sportovce je důležitý ten sportovní výkon a to, že to je olympijský závod, který má obrovskou prestiž,“ odvětila.

„Zahájení olympiády v Pekingu bylo očekávatelně pompézní. Čína – země, kde se porušují lidská práva na jedné straně –, ale sportovci, kteří si nevybírají místo konání olympiády, na straně druhé,“ pokračovala na to moderátorka s dotazem, zda to v Neumannové nevyvolává smíšené pocity.

„Samozřejmě z toho smíšené pocity mám. Chápu všechny hlasy proti tomu, co se děje v Číně a plně s nimi souhlasím. Na druhou stranu, tato diskuse měla proběhnout před sedmi lety. Nebo možná už před osmi, kdy se zužovalo množství kandidátů pro tuto olympiádu. Když se vrátíme o sedm let zpátky, tak ve výběru proti Pekingu stálo jen kazašské Almaty. A všichni víme, co se v poslední době dělo v té zemi (v Kazachstánu),“ vyjádřila se k bojkotu pekingské olympiády.

Světově proslulá sportovkyně připomněla, že pro čínský Peking jakožto dějiště olympiády zvedla ruku mezinárodní komise MOV složená ze zástupců zemí napříč světem. „Prostě nebylo z čeho vybírat,“ shrnula a uvedla, že důvodem byly především finance – právě kvůli jejich nedostatku na pořádání megalomanské akce postupně dle Neumannové s největší pravděpodobností odstoupily ostatní kandidátské země.

„Jela byste na takové olympijské hry bez rozmýšlení?“ vrátila se opět k otázce Pekingu i po tomto shrnutí moderátorka a odkázala na Jakuba Jandu, který zmínil, že být sportovcem, tak na olympiádu zřejmě, i přes čínský režim, by jel.

„Já bych jela určitě. Říkám to na rovinu,“ shrnula opět sportovkyně s tím, že by osobní názor na olympiádě do sportu nezatahovala. „Na olympiádách jsem řešila, co budu mít k jídlu, kdy mám trénink a jaké bude počasí,“ dodala. Sportovec před startem, dle ní, tak o poměrech v Číně ani nemá čas přemýšlet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…