Jaderná katastrofa je mnohem blíž, než si myslíte. Šokující varování ruského a amerického generála

22.04.2015 13:25

Bývalý americký námořní generál James E. Cartwright a penzionovaný generálmajor ruské armády Vladimir Dvorkin publikovali v deníku The New York Times společný text, ve kterém doporučují zrušit systémy včasného varování, díky čemuž bude možné omezit riziko jaderné války mezi Ruskem a Západem na minimum.

Jaderná katastrofa je mnohem blíž, než si myslíte. Šokující varování ruského a amerického generála
Foto: pixabay.com
Popisek: Válka, ilustrační foto

Oba autoři v úvodu textu konstatují, že je stabilita vztahů mezi Ruskem a Západem v důsledku ukrajinské krize vážně ohrožena. Daleko dle jejich názoru není ani k jaderné konfrontaci, jak se prý minulý měsíc ukázalo v souvislosti s oznámením, že vysocí ruští generálové radili prezidentu Putinovi, aby uvedl do pohotovosti jaderné zbraně. „Diplomaté na obou stranách navíc udělali jen velmi málo, aby jaderné napětí zmírnili. Faktem bohužel zůstává, že naše životy stále ovlivňuje jaderná doktrína platná v období studené války. Neexistuje žádný důvod se domnívat, že Rusové či Američané možnost jaderného úderu ze své strategie zcela vyloučili,“ píše Cartwright a Dvorkin.

Bývalí generálové připouštějí, že vzhledem k moderním počítačovým systémům je riziko poruchy nebo provokace sníženo na minimum, ale i tak nelze takovou chybu vyloučit. „Ruský systém včasného varování je však značně narušen, protože poslední z družic, schopná monitorovat jadernou raketu vyslanou z amerického území, přestala fungovat vloni na podzim. Částečně tuto ztrátu Rusko kompenzovalo zakládáním montovaných radarových jednotek, které mohou být uvedeny do chodu podél celé hranice. Radar může zajistit podrobnější informace o rychlosti a zacílení rakety, ale pouze ve chvíli, kdy se raketa přiblížila do jeho blízkosti, což může být až 10–15 minut od jejího startu,“ poukazují autoři textu.  

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Nevýhodou radarů je podle ruského a amerického generála fakt, že se při jejich použití snižuje doba potřebná pro konečné rozhodnutí, což navyšuje pravděpodobnost chybné odvety. „V případě rakety vystřelené z ponorky nacházející se v Norském moři by tak Rusové měli na odpověď jen 10 minut. Zatímco Američané by díky svým systémům získali asi dvojnásobek tohoto času,“ zmiňují s dodatkem, že čistě teoreticky by žádná rozumná hlava státu nedala povel k odvetě v případě, že na jeho zemi míří jedna raketa. Tedy v případě, že nešlo o úmyslný útok. „Ovšem doktrína spočívající v reakci na varovný signál funguje v Rusku i Spojených státech. V takovém případě existuje riziko vždycky, byť může být značně omezené,“ upozorňují Cartwright a Dvorkin.  

„Americký a ruský prezident by proto měli usilovat o odstranění této přežité koncepce a rovněž o pokračování vojenských rozhovorů, které byly přerušeny kvůli ukrajinskému konfliktu. Stejně tak by americká i ruská armáda měly upustit od vojenských cvičení, jež zahrnují nácvik situace následující po upozornění systémů včasného varování. Podobný krok by byl vítaným příspěvkem ke stabilitě a rovněž by se tak zabránilo neúmyslnému spuštění jaderné války. Ostatně již tento měsíc se bude na půdě OSN konat konference, jejímž cílem je revize Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Systémy včasného varování jsou pozůstatkem dob minulých a představují strategii, jejíž rizika daleko převažují její hodnotu. Současní vůdci Ruska a Západu jistě budou souhlasit s tím, že je třeba tak učinit dříve, než dojde ke zničující chybě,“ uzavírají oba generálové.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…