Jak blbý film! Profesor Šerý rozstřelil tiskovku Blatného. Zásadní info

23.12.2020 12:34

Co není nezbytné, to si od 27. prosince v obchodě nekoupíte, zaznělo ve zkratce na dnešní tiskové konferenci vlády. Podle profesora Omara Šerého to znamená, že koronavir vlezl vládě na mozek. Protože dle výzkumu to nejsou obchody, kde se lidé nakazí. Už z několika stran znějí slova o likvidaci podnikatelů, která se nakonec vymstí i ve zdravotnictví. A kde byl Babiš?

Jak blbý film! Profesor Šerý rozstřelil tiskovku Blatného. Zásadní info
Foto: Screen ČT24
Popisek: Ministr Jan Blatný prezentuje opatření proti koronaviru

Mezi omezeními, která vláda dnes oznámila v rámci plánovaného přechodu na pátý stupeň systému PES, je i opětovné zavření maloobchodů kromě těch, které prodávají nezbytné zboží. To bylo ovšem bylo kritizováno jako diskriminační. Tudíž si občané v hypermarketech po 27. prosinci zřejmě nic, co není „nezbytné“ nekoupí, jak ministr zdravotnictví informoval na tiskové konferenci.

Kritika tohoto opatření na sebe nenechala dlouho čekat. „Domnívám se, že na mozek leze vše kolem koronaviru nejen nám všem, ale především lidem z vlády, co například vymýšlejí, co budou a co nebudou smět prodávat supermarkety. To je už opravdu za hranicí blbého béčkového sci-fi,“ vyjádřil se molekulární biolog Omar Šerý. A dodal, že nemluví zbůhdarma. „Z našeho výzkumu mám důkazy o tom, že se v prostředí, jako jsou obchody při dodržování platných hygienických zásad, koronaviry nepřenášejí ani na površích ani vzduchem,“ uvedl.

Anketa

Kdo by se Vám po diskutovaném odchodu Petra Dvořáka z ČT líbil v jejím čele?

hlasovalo: 13885 lidí
Šerý již předtím odhalil, kde se koronavir šíří. „Příbuzný skončil v nejmenované nemocnici v Brně na důležitém zákroku a trávil tam dvě noci. Vzhledem k jeho stavu byl před tím stále doma a ven chodil pouze v respirátoru. Před nástupem do nemocnice negativní. Po propuštění z nemocnice za 3 dny horečky. Než dostal horečky, stačil nakazit manželku a dalšího příbuzného B. Manželka je jakž takž v pořádku, ale stále mírně pozitivní, zatímco náš příbuzný B dnes zemřel v nemocnici. Sice sedmdesátiletý, ale klidně tu s námi ještě mohl nějakou dobu být,“ podělili se o příběh z rodiny.

„Jak vidíte, nikdo se nenakazil v obchodě, ani při nočním randění. Dva se nakazili při návštěvě rodiny, když byli všichni bez příznaků a jeden se nakazil v nemocnici, které důvěřoval. Nákaza původem z nemocnice vedla ke smrti dalšího příbuzného, který byl do té doby zavřený doma,“ podotkl.

Ještě vysvětlil, že se nejedná o paušální odsouzení všech nemocnic. „Ne všechny nemocnice a ne všechna oddělení mají ‚na háku‘ bezpečnost pacientů před koronavirem. Rozhodně to nemělo vyznít jako nabádání k tomu, aby lidé nechodili do nemocnice, když potřebují. Prostě konstatuji, kde se kdo nakazil... Nic víc v tom nehledejte...“ upozornil.

Kromě Šerého si omezení sortimentu všimli i další, například pirátský senátor Lukáš Wagenknecht. Podle něj stát pokračuje v cílené likvidaci podnikatelů. „Dopoledne hlavní hygienička prohlašuje, že střediskem nákazy je domácnost a pracoviště. Odpoledne  ministr zdravotnictví uzavírá bez jakéhokoliv věcného zdůvodnění maloobchod a služby. Kompenzace nejsou ani ve výši prokazatelných nákladů,“ stěžoval si na postup.

„Líbí se mi, že vláda KSČM, ČSSD a ANO dokončí likvidaci soukromého podnikání u nás v únoru. Jo tradice zavazují, přátelé...“ komentoval ve stejném duchu investor a ekonom Radovan Vávra.

Přidal se i poslanec ODS Jan Skopeček. „Máme tu další tvrdé uzavření velké části ekonomiky. Chtěl bych jen připomenout, že schopnost financovat zdravotní systém závisí na ekonomické výkonnosti této země. Zdravotnictví nemůže dlouhodobě dobře fungovat bez fungujícího hospodářství. Nevím, zda si to vláda vůbec uvědomuje,“ upozornil a dodal: „Kdyby si to uvědomovala, dávno by od jarních měsíců nahradila plošné restrikce cílenými, které by braly v úvahu rizikovost jednotlivých společenských i podnikatelských aktivit. Aspoň by tím naznačila, že se snaží o minimalizaci ekonomických nákladů. Předvádí ale pravý opak.“

Ekonomický novinář Daniel Morávek si pro změnu povšiml, že si teď protiřečil ministr Havlíček, který nejdříve prohlašoval, že největší konkurencí pro maloobchod jsou e-shopy, ale nyní obrátil a tvrdí, že prodej v hypermarketech byla konkurence a situace by se měla srovnat.

Ondřej Kundra z Respektu už spekuloval, co bude na seznamu potřebného zboží, které budou moci ve velkoprodeji prodat.

A spisovatel Jiří Padevět upozornil, kdo změnu ohlásil. „Čím se vyhlašují přísnější opatření, tím dál se nachází premiér republiky od konferenční místnosti,“ poukázal na Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…