Jak to, že si dnes může každý psát, co chce? Ředitel ČT poskytl pozoruhodný rozhovor

02.05.2017 13:31

Rozhovor generálního ředitele České televize Petra Dvořáka o jeho plánech na další šestileté období, který zveřejnily Hospodářské noviny, přinesl pozoruhodný pohled ředitele Dvořáka na svět médií. Šéfa Kavčích hor například rozčílilo, že si dnes může na internetu publikovat kdo chce co chce.

Jak to, že si dnes může každý psát, co chce? Ředitel ČT poskytl pozoruhodný rozhovor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Dvořák si myslí, že role České televize je nezastupitelná. Diváci veřejnoprávnímu zpravodajství podle něj věří, což je vidět třeba na tom, že když dojde k teroristickému útoku upínají zraky pro nové informace k ČT24. „Ve chvíli, kdy se cokoli významného děje, to vnímáme na konzumaci obsahu ČT24. Například když někde dojde k teroristickému útoku, křivka diváckého zájmu jde prudce nahoru,“ říká.

Důvěryhodnost zpravodajství ČT chce Dvořák dále zvyšovat tím, že veřejnoprávní televize nebude klást až takový důraz na aktualitu, bude raději důsledně ověřovat informace. „Nesmíme se nechat zmámit rychlostí, okamžitou aktuálností, musíme dodávat informace, které jsou ověřené, v kontextu, porovnávají situaci u nás i ve světě,“ říká.

K ožehavému tématu výběru hostů, za který je zpravodajský kanál ČT často kritizován, ale kritiku odmítl. ČT prý nechce posuzovat, jaký má kdo názor, a hlídat vyváženost. „Pro nás musí být důležité, aby názor byl relevantní. Důležité je, jestli daný člověk problematiku, k níž se vyjadřuje, sleduje dlouho, vyzná se v ní a zda to není jen někdo, kdo si zrovna něco přečetl na sociálních sítích,“ zdůraznil staronový ředitel ČT.

Pokles důvěry ČT podle něj není spojen právě se zmíněnými faktory, ale jde o pokles důvěry ve všechny veřejné instituce. Podle Dvořáka je to ale jen chvilkový trend, který odezní, a pak zase budou všichni veřejnoprávní televizi věřit a považovat ji za etalon zpravodajství.

„Dostali jsme se do situace, kdy každý může publikovat, co chce. Přestalo platit, že největší váhu mají fakta. Je tu obrovská smršť polopravd, dezinformací, alternativních faktů, které přicházejí z různých webů, ze sociálních sítí,“ vysvětluje Dvořák. Na tomto trendu se však veřejnoprávní televize podílet nechce.

Stejně tak se odmítá stresovat tím, že s veřejnoprávním vysílatelem odmítá hovořit prezident republiky Miloš Zeman. „Není to problém České televize, nýbrž problém Miloše Zemana,“ vzkazuje ředitel Dvořák.

„Dřív nepřicházelo v úvahu, aby někteří politici označovali Českou televizi za politického oponenta, aby její kritiku využívali v rámci svých kampaní. Teď se to děje a je to nepříjemné. My si na to ale hrát nechceme,“ říká dále. Prezident republiky má prý na veřejnoprávní obrazovku dveře otevřené, pokud prokáže, že je k danému tématu relevantním diskutérem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…