Jak zastavit migrační vlnu? Jediné řešení je vzdát se svých hodnot a zabíjet uprchlíky, prohlásila v rozhlase polská režisérka

08.01.2016 18:15

Dnešním hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byla polská filmová režisérka Agnieszka Hollandová, která mluvila o současné politické situaci v Polsku. Doufá, že se Evropa nevzdá svých hodnot a že společně krizi ustojí; a všem popřála, aby rok 2016 nebyl tak děsivý, jak mnozí předpokládají.

Jak zastavit migrační vlnu? Jediné řešení je vzdát se svých hodnot a zabíjet uprchlíky, prohlásila v rozhlase polská režisérka
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Hollandová má špatný pocit z politické situace po volbách v Polsku, jedná se podle ní o útok na liberální demokracii, který provedla strana „Právo a spravedlnost“, o které se režisérka vyjadřuje v uvozovkách.

Polsko nyní směřuje na východ. „Sdílí s Putinem hodnoty a zřejmě ho obdivují za jeho účinnost,“ řekla Hollandová s tím, že každý politik vystupující proti Západu sdílí ruské hodnoty. „Ty hodnoty, to je autoritářství, potlačování demokratických institucí, víra v účinnost jednotvárné, brutální propagandy. To je určitý díl církví, pokud jde o ideologii, tak je to taky opozice západním moderním hodnotám,“ uvedla režisérka a zmínila prohlášení polského ministra, který uvedl, že si Poláci například nepřejí v zemi vegetariány.

Největší nepřítel pro Rusko a Právo a spravedlnost jsou podle Hollandové odlišnosti, sexuální menšiny, ekologie a vše, co nesouvisí s tradicemi a hodnotami té které země. „Vypadá to tak, že polské hodnoty jsou žrát řízek, řídit diesel, topit uhlím, chodit do kostela a rodit děti.“

Průběh polských voleb byl velmi komplikovaná záležitost, Hollandová však potvrdila, že východní Polsko vždy bylo rozděleno na komunisty a konzervativce. Západ Polska je však více roztříštěný mezi různě liberální názory.

Celý pořad zde

„Pokud jde o polská veřejnoprávní média, tak tady se hříchu dopustily všechny politické strany, které byly u vlády,“ zhodnotila nedávnou výměnu polské televizní rady. „Oni vždy televizi považovali za politický lup,“ dodala. „Veřejná média jsou pořád u obecenstva populární, zároveň jsou však v situaci nejistoty,“ uvedla režisérka s tím, že jsou podfinancovaná a převážně v moci politiků.

Strana Právo a spravedlnost prostě jen dosadila svoje stoupence, protože její kritika je nepřípustná a ve chvíli, kdy přijde, tak sáhne k „estébáckým metodám“ a jimi zlé jazyky diskredituje. „Prostě to chtějí kontrolovat ručně.“ Režisérce se dokonce i jednou stalo, že měla pro veřejnoprávní televizi natáčet politickou fikci a jeden z představitelů strany jí to výslovně zakázal.

Migrační krize může eventuelně způsobit i rozpad EU, míní režisérka. Problém ve východní Evropě je však naše zkušenost s komunismem, se kterou se v současnosti neumíme vyrovnat. „Vracíme se k tomu syndromu strachu před nebezpečím globality a složitosti světa,“ uvedla Hollandová s tím, že „na tyhle výzvy“ nejsme připraveni a z toho pak plyne „nostalgie po autoritářství“.

„Když poslouchám prezidenta Zemana nebo politiky Práva a spravedlnosti nebo Orbána, tak je to viditelné,“ řekla Holland s tím, že západní politici možná litují, že nás přijali do Evropské unie, jelikož východoevropské země jsou zkrátka „nepředvídatelné“. Zastavit ale uprchlickou krizi lze jen tím, že se vzdáme svých hodnot a začneme uprchlíky zabíjet, jelikož jejich proud do Evropy se nezastaví, utíkají totiž před smrtí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…