Jaká cenzura? Nemáme svobodu? Ondřeji Neffovi se otevírá kudla v kapse. Ale varuje. Facebook...

27.11.2019 16:05

Spisovatel Ondřej Neff se postavil proti lidem, kteří mají pocit, že dnes nemáme svobodu a že jsou jejich názory cenzurovány. Skutečnou cenzuru prosazovali komunisté. Když vám někdo dnes odmítne vydat text, prostě jdete tam, kde vám ho vydají. Přesto se i Neffovi některé jevy v dnešní společnosti zdají být šílené.

Jaká cenzura? Nemáme svobodu? Ondřeji Neffovi se otevírá kudla v kapse. Ale varuje. Facebook...
Foto: wikipedia.org
Popisek: Ondřej Neff

Publicista Ondřej Neff je přesvědčen, že třicet let po sametové revoluci v České republice stále panuje svoboda. Svědčí o tom už to, že se můžete svobodně vyjádřit v novinách, zda se cítíte svobodní, někteří lidé řeknou, že před rokem 1989 se měli líp, a jejich názor je zveřejněn. Něco podobného by komunisté za časů svého panování nepřipustili.

Anketa

Stydíte se za to, že Česko nechce přijmout sirotky ze Sýrie?

3%
97%
hlasovalo: 34577 lidí

Velmi alergický je prý na tvrzení, že se po roce 1989 vrací cenzura.

Osobně jsem velmi alergický na slovo „cenzura“. Maturoval jsem v roce 1962 – a v roce 1963 jsem poprvé přišel do žurnalistiky jako elév do periodika, což byl Svět v obrazech. A to si dnes nedovede nikdo představit, že se každý text musel skutečně odnést na cenzurní úřad, tam ho někdo přečetl, schválil, dal razítko a daný text teprve po tomto razítku mohl být otištěn,“ upozornil publicista v rozhovoru pro server Kupředu do minulosti.

Dnes vám na jednom místě třeba něco i odmítnou vydat, ale vyřešíte to tím, že jdete o dveře dál a vydají vám to tam. To se dá říct i o Facebooku, který skutečně některé názory cenzuruje, ale často je motivován především obchodem. Své názory ale můžete publikovat i jinde než na této sociální síti.

Dospěl také k názoru, že Facebook vyhovuje více levicovým politikům než pravicovým.

„A samozřejmě ze strany Facebooku je to kšeft, a bojí se, že o tento kšeft přijde, tak se snaží nějakým tlakům vyhovět a dělají cenzurní zásahy. A tím, že je dělají spíš ve prospěch levicových politických názorů, vycházejí vstříc cenzurním nárokům levice, což je dáno tím, že levice je podstatně agresivnější než pravice a je lépe obsazená v rozhodujících elitních politických a hospodářských kruzích. Tak takto si to vysvětluji. Ale co se týče internetu jako takového, tak je zde takový rozsah politických názorů a proudů, že opravdu upřímně, já tady žádnou cenzuru nevidím,“ zdůraznil.

Současně se však Neffovi zdá, že mezi lidmi klesá chuť přijímat jiné názory. Naplno se po podle něj projevilo u přímé volby prezidenta, s jejímž zavedením v žádném případě nesouhlasil.

„A u nás se to vyvrbilo už proto, že Parlament ze své podlosti a zbabělosti způsobil rozvrat společnosti tím, že přistoupil na přímou volbu prezidenta. A tudíž logicky, ode dneška navždy, pokud se to nezmění, vyhraje vždy někdo, kdo bude mít nejširší a nejhlasitější ústa, bude přesvědčivěji oslovovat a bude mít nejsilnější ego. A to nutně musí vést k polarizaci veřejnosti, že? K tomu to vedlo i v Americe a prostě to byla obrovská chyba,“ pravil publicista.

Za problematické považuje uzavírání se lidí do názorových bublin.

„A samozřejmě Facebook, který vede k vytváření názorových bublin, což je dnes už docela přesně popsáno, jak vznikají, že se prostě stýkáte jenom s lidmi obdobného pohledu na věc, a máte tudíž pocit, že to je jediný správný pohled. A ti, kteří mají jiný, tak jsou špatní, a to je šílené. To je šílené a já opravdu nevím, jestli je z toho východisko,“ prohlásil Neff.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …