Jako mopsík za ministryní? Tak to ne! V ANO dali Černochové výzvu

01.03.2024 13:00 | Monitoring

Všechna zásadní jednání se odehrávají schválně mimo Sněmovnu. Šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS) je ve sporu s opozicí pro nedostatečnou komunikaci, ta se podle ní odehrává hlavně na Ministerstvu obrany; Černochová kritiku důrazně odmítá. Člen výboru pro obranu Pavel Žáček z ODS zase vysvětluje, že na ministerstvu jsou skutečně častěji, protože v tomto volební období je zkrátka mnoho věcí k projednávání.

Jako mopsík za ministryní? Tak to ne! V ANO dali Černochové výzvu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany ČR Jana Černochová

Dohady se na sociální síť přenesly od sněmovního řečnického pultíku, kde Černochová reagovala na výtky, že se důležité záležitosti řeší pouze mezi zdmi Ministerstva obrany. „26. února 2024 jsme měli sezvaných 14  velkých zbrojních firem na resort Ministerstva obrany, přizvali jsme k tomu i zástupce Asociace obranného průmyslu, zástupce Hospodářské komory a všichni jsme téměř tři hodiny diskutovali o aktuálních věcech, které nás trápí. I o zapojení našeho průmyslu do velkých zbrojních zakázek.“

Následně uvedla, že zástupci opozice neprojevili o účast na této schůzi zájem. „Ta schůzka na resortu byla svolána s dostatečným předstihem. A zdálo se mi za vhodné přizvat na tuto schůzku se zbrojním průmyslem předsedy obou výboru komor Parlamentu. Přizvala jsem pana Fischera jako předsedu Výboru pro zahraničí, bezpečnost a obranu a přizvala jsem tam pana Metnara jako předsedu Výboru pro obranu a ještě jsem tam přizvala pana předsedu podvýboru pro akvizice Výboru pro obranu pana Krejzu.

Jak myslíte, že to dopadlo? Jako vždycky. Pan Metnar tam nedorazil. Je to něco, co si myslím, že je škoda, protože my vám ty informace dáváme na stříbrném podnose a vy je neustále odmítáte. Chci tímto demonstrovat a deklarovat, že ze strany našeho resortu vůle bavit se s vámi je,“ uvedla Černochová směrem k opozici.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49986 lidí
Své k tomu následně řekl předseda Výboru pro obranu Lubomír Metnar. „Nedalo mi to, abych nezareagoval na některé nářky ze strany paní ministryně. Paní ministryně ani neví, že jako předsedovi Výboru pro obranu mi na pondělní jednání žádná – a to je ověřeno – pozvánka nepřišla, že to poslali úplně někam jinam,“ kontroval slovům ministryně obrany.

Ta se následně ohradila proti tvrzení Metnara, že mu žádná pozvánka nepřišla. Sdělila jeho sněmovní e-mailovou adresu, na kterou pozvánka dorazila, a to 7. února. „A protože se nám do 22. neozvali, tak jsme 22. 2. poslali cestou asistenta pana Metnara ještě urgenci. Takže pane Metnare, prosím, už nelžete,“ dodala Jana Černochová.

„Já jsem neřekl, že mi to nepřišlo, to zaprvé. Zadruhé, vy jste řekla, že jste mě pozvala jako předsedu Výboru pro obranu, což jsem si ověřoval, a neposlala, tam to nepřišlo. Poslala jste mi to na mail. Paní ministryně také ví, že pondělky jsou poslanecké dny, takže i kdybych to věděl, stejně bych, bohužel, nepřišel,“ zareagoval následně Metnar na plénu Sněmovny.

Později ministryně Černochová slovní přestřelku sdílela na sociální síti X jako důkaz toho, že si opozice nekomunikaci vymýšlí. „Opozicí jsme často kritizováni, že s nimi nedostatečně komunikujeme, že s nimi nejednáme, nebavíme se. Jaká je ale skutečnost dnes předvedl pan předseda Výboru pro obranu Lubomír Metnar. Aneb od ‚pozvánku od Vás na jednání jsem nedostal‘ přes ‚pozvánku jsem dostal, ale ne jako‘…“ napsala.

Do Černochové se ale opřel také poslanec ANO Pavel Růžička, který zdůraznil, že zásadní jednání se dějí mimo Poslaneckou sněmovnu. „Sněmovna kontroluje vládu. Výbor pro obranu pak Ministerstvo obrany. Škoda, že v tomto volebním období se zásadní jednání odehrávají naschvál mimo Sněmovnu. Pokud Jana Černochová chce něco sdělit, má to udělat na výboru. Ne každý poslanec chce za ní běhat jako mopsík,“ uvedl opozičník.

Reagoval tak i na potvrzení ze strany Pavla Žáčka (ODS), že jako členové výboru jsou skutečně na Ministerstvu obrany pod vedením Jany Černochové mnohem častěji, než tomu bylo v minulém období. „Důvod byl vlastně jednoduchý – tehdy vlastně ani nebylo co prezentovat či projednávat,“ dovysvětlil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ta paní nemá čas, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJana11 , 01.03.2024 13:21:21
vyrábí trička.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…