Jakub Janda s kolegy z think- tanku zkoumali islám. A výsledky je samotné vyděsily

26.05.2016 17:44

Think-tank Evropské hodnoty vydal dvě nové studie na téma islámu a muslimů. V jedné se zabývali názory evropských muslimů, v té druhé pak především islámským extremismem. Zjistili, že extremistické postoje jsou mezi evropskými muslimy rozšířenější, než si mnozí myslí.

Jakub Janda s kolegy z think- tanku zkoumali islám. A výsledky je samotné vyděsily
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

První ze studií, která se zabývá názory evropských muslimů, nese název „Co si myslí evropští muslimové a proč?“. Druhou nazvali „Projevy islámského extremismu z hlediska trestního práva České republiky“.

„Dosavadní výzkumy veřejného mínění a postojů mezi muslimy ve Velké Británii, Německu, Francii a Španělsku ukazují na vážné nedostatky v hodnotové integraci muslimských přistěhovalců,“ uvádí tisková zpráva. Stojí v ní také, že „bombové útoky považuje za ospravedlnitelné alespoň v některých situacích 35 % muslimů ve Francii, ale jen 15 % v Německu.“

Podle socioložky Markéty Blažejovské z Programu pro soudržnou společnost think-tanku Evropské hodnoty z dat vyplývá, že radikálnější muslimové jsou ti, kteří jsou náboženskými fundamentalisty a jsou ovlivňováni imámy. „Pravděpodobnost radikalizace naopak snižuje univerzitní vzdělání,“ podotkla. A podle dat odpovídá „definici náboženského fundamentalismu“ 44 % muslimů, pro které je jen jeden výklad Koránu a náboženská pravidla jsou pro ně důležitější než zákony.

Celý text zde.

„Fundamentalismus má přitom vážné negativní důsledky,“ uvádí tisková zpráva a zmiňuje vztah muslimů k homosexuálům, Židům a Západu. Také jej viní z radikalizace muslimů.

„Je velice znepokojující, že mezi vlivem zahraničních a místních evropských imámů na radikalizaci není žádný rozdíl,“ řekl ředitel think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovský. To podle něj ukazuje na skutečnost, že se evropský islám neliší od toho v muslimském světě.

„Šíření mnohých radikálních postojů musí být podle trestního zákona klasifikováno jako trestné činy s extremistickým podtextem,“ uvádí tisková zpráva s tím, že pokud tak stát neučiní, může to vést ke vzniku „radikalizovaných muslimských ghett“. Podle Hokovského by se Česká republika měla vyhnout chybám, které na Západě již učinili a teď se potýkají s jejich následky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…