Bendl (ODS): Kdyby stovky chovatelů dobytka nakonec na dotace nedosáhly, byl by to obrovský problém

26.05.2016 16:48

Projev na 47. schůzi sněmovny 26. května 2016 ke zprávě o stavu zemědělství za rok 2014:

Bendl (ODS): Kdyby stovky chovatelů dobytka nakonec na dotace nedosáhly, byl by to obrovský problém
Foto: red
Popisek: Petr Bendl

Kolegyně a kolegové, pane ministře, projednáváme zprávu o stavu zemědělství za rok 2014, tak by se někomu mohlo zdát, že je to vlastně už po funuse a že v tom není možná nic zajímavého. Já bych přesto některé věci z té zprávy vypíchl a dal je do kontextu toho, co se děje dnes.

V té zprávě se píše, že došlo - a já to odcituji raději, než abych se dopustil nějakého nepatřičného omylu - k ekonomickým výsledkům agrárního sektoru se tady píše, že rok 2014 představuje vůči výsledkům roku 2013 další posílení stabilizace odvětví zemědělství s významným růstem všech globálních ukazatelů, přičemž na druhé straně - a ta čísla, co se týkají zaměstnanosti v agrárním sektoru, tady dílem říkal pan ministr, dílem pan kolega předřečník, který upozornil, že vlastně oproti jiným odvětvím ten zemědělský sektor padá, co se týká počtu zaměstnanosti, to za prvé. Za druhé ty trendy, myslím, že už tam je vidět už v roce 2014 problémy v oblasti v produkci a odbytu mléka. Na posledním jednání zemědělského výboru jsme byli seznámeni s názorem Agrární komory právě na tuhle oblast a už v roce 2014 bylo vidět, že k tomu konfliktu mezi produkcí a odbytem, tudíž cenou, zcela určitě dojde. Zároveň už v roce 2014 na rozdíl od roku 2013 je vidět, že třeba produkce vepřového, která v roce 2013 byla vyšší, v roce 2014 je nižší, takže nějaká velká stabilizace rozhodně, nebo ta první věta, kterou jsem četl, příliš neplatí.

Jenom ještě namátkou odcituji z textu, který se jmenuje Návrh nezbytných opatření vyplývajících ze zprávy o stavu zemědělství České republiky za rok 2014 v oblasti agrární politiky, což je součástí toho materiálu ve zprávě, kterou asi, předpokládám, většina nečetla, nicméně aspoň některé věci ocituji, protože ať chcete nebo ne, tak se nás to všech bude do budoucna dotýkat čím dál tím více, resp. příroda nám to naznačuje čím dál tím častěji. Jedno z navržených opatření už z roku 2014, které tady deklarovalo Ministerstvo zemědělství, je, že chce vytvořit koncepci řešení problematiky negativních dopadů výskytu sucha, nedostatku vody v České republice, s prioritou omezit vodní eroze. S tím souhlasím. V roce 2014 to platilo a v roce 2015 ještě více, protože nás postihlo katastrofální sucho v některých oblastech České republiky, a projevy vodní eroze - vzhledem k množství a hlavně intenzitě vodních srážek nebo dešťových srážek, které Česká republika zažívá, způsobuje často projevy vodní eroze, tak bych se chtěl zeptat, jaká opatření tedy už dnes fungují. Nemyslím monitoring, ale co jsme za ten rok a pět nebo šest měsíců udělali konkrétního, kde mohou zemědělci v téhle oblasti dosáhnout na opatření v oblasti negativních dopadů sucha, jaké programy už máme vyhlášené, kde mohou čerpat zemědělci finanční prostředky, ale nejenom zemědělci, případně města, obce, kolik finančních prostředků v letošním roce máme na tyto záležitosti, protože v roce 2014 jsme konstatovali - nebo Ministerstvo zemědělství konstatovalo - že je to potřeba a že je třeba navrhnout, zpracovat a vytvořit koncepci řešení problematiky negativních dopadů. To je jedna z mých otázek.

Druhý bod jenom namátkou. Cituji: "Z hlediska ochrany půdy před degradací její kvality podporovat živočišnou výrobu, která strukturou spotřeby pícnin a další rostlinné produkce vyvolává rozmanitost pěstovaných plodin a následně zajišťuje přísun nepostradatelných statkových hnojiv." S tím také nelze než souhlasit, je to obecná věta, pod kterou bychom se asi podepsali všichni, ale chtěl jsem se v téhle souvislosti zeptat, protože mám informaci, že jsou ohroženy vyplácené dotace, které budou vypláceny v letošním roce, ale byly to dotace do zemědělství určené na rok 2015 v oblasti nepaseného dobytka, kde je údajně ohroženo zhruba 600 žadatelů o tuto finanční podporu, tak se chci zeptat ministra, zdali by nemohl říct, jak jsme na tom, protože to vypadá, že by stovky chovatelů dobytka nakonec na dotace nedosáhly, což bych považoval za obrovský problém.

O tom materiálu by se dalo mluvit hodiny a hodiny. Pan ministr tady bohužel na zemědělském výboru nebyl, předkládali to a projednávali jeho náměstci, takže se omlouvám, že možná zdržuji. Měl bych mraky dotazů, ale chápu, že to je pro většinu Poslanecké sněmovny možná materiál ne příliš důležitý, ale věřte mi, že pro nás jako občany do budoucna to extrémně důležité je. Proto bych poprosil alespoň o odpovědi na to, když už nemůžeme udělat nic jiného, než toto vzít na vědomí, jak vypadají úkoly, které si samo ministerstvo v této oblasti do tohoto materiálu sepsalo už v roce 2014 nebo ve zprávě za rok 2014. Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…