Jakub Janda za poslední tři dny 3x vyzval k vyzbrojení ČR. A co vám uniklo: Pozval k nám vojska spojenců

23.01.2017 11:55

Jakub Janda z think tanku Evropské hodnoty se v posledních dnech na svém facebookovém profilu kriticky rozepsal o tom, jak velké jsou výdaje naší země na obranu.

Jakub Janda za poslední tři dny 3x vyzval k vyzbrojení ČR. A co vám uniklo: Pozval k nám vojska spojenců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Nejprve ale (14. ledna) sdílel článek, který informoval o příjezdu amerických vojáků do Polska. K tomu připsal: „Myslím si, že by Česká republika měla na svém území uvítat své spojence. Na dost dlouhou dobu.“

Dvacátého ledna připomněl, co řekl Donald Trump: „Podporovali jsme cizí armády a podfinancovali jsme tu naši.“ Nebo že USA „chránily hranice jiných a naše ne“. V této souvislosti poukázal Janda na to, že řada států okolo nás zásadně navyšuje své výdaje na obranu. „Chápou to. 2 %, nebo nic.“

U nás zatím nic. Současná pozice české vlády je, že náš spojenecký závazek (2 % HDP na obranu) budeme plnit v roce 2025. S tím evidentně ČR přijede na alianční summit v polovině roku, pokud se nic nezmění,“ posteskl si Janda.

Včera napsal, že nerozumí tomu, jak je možné, že ještě není silným politickým tématem to, že ČR plní své alianční závazky jen z poloviny a zatím to nevypadá, že by se to mělo razantně měnit.

„Přijet na summit NATO s novým americkým prezidentem a říct mu, že naše závazky plánujeme plnit v roce 2025 (což je současná vládní pozice) znamená nejenom vypadat jako černý pasažér, ale také potvrdit Trumpův dojem, že se evropští spojenci jen vezou a nijak extra jim to nevadí. Nic horšího pro naše spojence udělat nemůžeme. Nejsme jediní, ale to je úplně jedno,“ napsal Janda.

Anketa

Sympatizujete s pochody žen, které vyšly do ulic proti Donaldu J. Trumpovi?

2%
98%
hlasovalo: 15532 lidí

Nedostatečným výdajům na obranu se Janda věnoval i ve svém dnešním příspěvku. Zopakoval svá předchozí prohlášení a přiznal, že výdaje nedává smysl najednou zdvojnásobit. „Ale dala by se udělat garantovaná dohoda s demokratickou opozicí, která by zafixovala absolutní částky rozpočtu na obranu do dalších let, aby existoval mnohem lépe plánovatelný rozpočet na dlouhodobé projekty. Takováto pevná dohoda s opozicí o tvrdých číslech by kromě projektového plánování akvizic spojencům ukázala, že to myslíme opravdu vážně. A také by zavázala příští vládu,“ napsal Janda.

Celé znění příspěvků Jakuba Jandy na jeho facebookovém profilu:

Myslím si, že by Česká republika měla na svém území uvítat své spojence.

Na dost dlouhou dobu.

---------

Donald Trump ohlásil protekcionismus a také řekl: "podporovali jsme cizí armády a podfinancovali jsme tu naši", nebo že USA "chránily hranice jiných a naše ne."

Řada států okolo nás zásadně navyšuje své výdaje na obranu. Chápou to. 2 %, nebo nic.

U nás zatím nic. Současná pozice české vlády je, že náš spojenecký závazek (2 % HDP na obranu) budeme plnit v roce 2025. S tím evidentně ČR přijede na alianční summit v polovině roku, pokud se nic nezmění.

-------

Nerozumím tomu, jak je možné, že ještě není silným politickým tématem, že ČR plní své alianční závazky jen z poloviny a zatím to nevypadá, že by se to mělo razantně měnit.

Přijet na summit NATO s novým americkým prezidentem a říct mu, že naše závazky plánujeme plnit v roce 2025 (což je současná vládní pozice) znamená nejenom vypadat jako černý pasažér, ale také potvrdit Trumpův dojem, že se evropští spojenci jen vezou a nijak extra jim to nevadí. Nic horšího pro naše spojence udělat nemůžeme. Nejsme jediní, ale to je úplně jedno.

--------

Tato vláda udělala v oblasti bezpečnosti řadu dobrých a rozumných kroků.

Jsou ale minimálně dvě velké věci, které nezvládá:

1) Přestože řada našich evropských spojenců rapidně navyšuje výdaje na obranu, Česko zatím ne. Za rok 2016 to podle údajů ministerstva obrany mělo být 1,03 %, letos jsou naplánovány výdaje na 1,08 %. Naše závazky tak plníme jen z poloviny a na summitu NATO v polovině roku - pokud to vládní koalici nedojde - pravděpodobně sdělíme Donaldu Trumpovi současnou pozici českého kabinetu. Tedy, že naše závazky budeme plnit v roce 2025. Víc horších věcí pro naší pozici mezi spojenci a zejména pro obrázek NATO jako party evropských černých pasažérů bohužel udělat nemůžeme. Jasně, že výdaje nedává smysl najednou zdvojnásobit, ale dala by se udělat garantovaná dohoda s demokratickou opozicí, která by zafixovala absolutní částky rozpočtu na obranu do dalších let, aby existoval mnohem lépe plánovatelný rozpočet na dlouhodobé projekty. Takováto pevná dohoda s opozicí o tvrdých číslech by kromě projekotvého plánování akvizic spojencům ukázala, že to myslíme opravdu vážně. A také by zavázala příští vládu.

2) V oblasti občanského vzdělávání a mediální gramotnosti na českých školách se toho děje strašně málo. Ministerstvo školství spustilo malý podpůrný program, takže pár nevládních organizací dělá své aktivity. Ale je toho strašně málo. Fakticky čeští školáci nedostávají slušné kurzy o mediální gramotnosti, pokud zrovna nemají osvícené učitele. Stát v této oblasti zatím selhává. Koncepce občanského vzdělávání měla být sepsána MŠMT, ale během podzimu byla přehozena na ministra pro lidská práva.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…