Jan Sokol, který mohl být našim prezidentem: Lidé jako Chovanec snad ani netuší, co činí. Za postoj k uprchlíkům bychom se mělli stydět. A Zeman je nebezpečný cynik

24.07.2017 15:29

Filozof Jan Sokol se domnívá, že z prezidenta Miloše Zemana se stal cynik. „Nestačím se divit, kam se posunul,“ uvedl Sokol v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Jan Sokol, který mohl být našim prezidentem: Lidé  jako Chovanec snad ani netuší, co činí. Za postoj k uprchlíkům bychom se mělli stydět. A Zeman je nebezpečný cynik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Sokol

Filozof Jan Sokol se ve svých slovech vyjádřil také k tomu, že je pro nás dle jeho názoru zatarasena cesta mezi tvrdé jádro Evropské unie. „Čeká nás opětovný příklon na Východ se všemi důsledky, budeme vystaveni daleko silnějšímu vlivu Ruska,“ míní a dodává, že členství v Evropské unii pro nás nemá alternativu.

„Kvůli budoucnosti našich dětí a vnoučat nemůžeme naše členství v EU a v NATO zpochybňovat, jak to mnozí naši politici teď dělají. Před Evropou ztrácíme to nejcennější, totiž pověst spolehlivého partnera. Jistě není nutné říkat na všechno ano, ale nelze pořád stát ‚ve dveřích‘, být neustále tak trochu na odchodu, jak to dělá třeba ministr vnitra Chovanec. Takoví lidé možná ani netuší, co činí,“ řekl rázně Sokol.

Ve svých slovech se také vymezil proti tomu, že by kvóty na uprchlíky byly nadiktované. „To svědčí o fatálním nepochopení. Velká většina členských zemí Českou republiku prostě přehlasovala, zcela v souladu s pravidly EU,“ řekl jasně Sokol. Zároveň však dodal, že solidarita se nemá nařizovat ani vynucovat. Ti, kdo se jí vyhýbají, by se měli podle jeho slov zastydět. „Možná se jim to dá naznačit, až oni sami zase přijdou, že by potřebovali pomoc třeba po povodních,“ dodal.

Původní text ZDE

Řekl také, že kvůli migrační krizi se právě ukázalo české odmítnutí být solidární a demagogická argumentace proti solidaritě. „To je až do nebe volající,“ řekl jasně. „Ten apokalyptický obraz, co tu někteří šíří, je falešný. To, co se ve Francii děje, nesouvisí ani tak s mohamedánskou vírou přistěhovalců, jako spíše s nezaměstnanou mládeží. Když je nějaký teroristický útok, sami francouzští muslimové okamžitě udělají velkou manifestaci proti násilí. Mají hrůzu z toho, že se jim nasazuje psí hlava teroristů. To, jak se to u nás popisuje, je z velké části demagogie,“ sdělil pak jasně Sokol.

Závěrem se filozof vyjádřil k současné hlavě státu Miloši Zemanovi, kde se podle svých slov nestačí divit, kam se za pár let posunul.“ Jak se Rusům a Číňanům podbízí,“ řekl. A pokračoval: „Kdybych to řekl drsně, stal se z něj cynik. On je dnes, zdá se mi, dost cynický, a to je nebezpečné. Vsadil na to, že v politice vyhraje stůj co stůj. A je ochoten udělat lecco, aby ‚body‘ získal. Když potom řekne v Číně, že se tam přišel učit, jak se má vládnout, jsem z toho zděšen,“ zmínil závěrem s tím, že Zeman je sice nesmírně nadaný politik, ale zároveň je v něm i kus literáta, možná komedianta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…