Jde o život. Němci skoupili vakcíny, EU je nyní za voly. Nový vývoj

13.01.2021 15:37

Kdo nakonec bude mít dost vakcíny na očkování? Podle článku serveru Politico.eu to vypadá na Němce. Ti totiž skupují drahé vakcíny od Pfizeru a Moderny, které ostatní země EU nechtěly, třeba Polsko, Řecko či Bulharsko. Ale z EU zní, že žádné separátní dohody neexistují a že o nich nic nevědí.

Jde o život. Němci skoupili vakcíny, EU je nyní za voly. Nový vývoj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spolek Pulse of Europe při pouliční prezentaci zveřejnil odpovědi politických stran kandidujících do Evropského parlamentu na 12 otázek týkajících se budoucnosti EU

Jak jsme již informovali, premiér Babiš Evropskou unii obvinil, že nezajistila dostatek vakcíny, ovšem hned byl sám obviněn, že Česko není schopné využít ani dávky vakcíny, které již dostává. Nejedná se ovšem jen o lokální spor.

Anketa

Je nemorální chodit na oběd či pivo do hospody, když je to teď zakázané?

hlasovalo: 8782 lidí

Země EU by teoreticky měly mít vakcíny zajištěny přes EU. Ale v praxi ne všechny země spoléhají jen na ni, alespoň podle článku serveru EurActiv.com. Mezi zeměmi, které budou mít více, je Německo. Jak píše server Politico, kromě evropské dohody uzavřela země s firmou BioNTech/Pfizer svou vlastní dohodu. 64 milionů dávek tak získá přes společný nákup od EU a 30 milionů přes svou separátní dohodu. A to prý není všechno, Německo chce koupit i dávky vakcín, které ostatní země nekoupily, a tak přijde k padesáti milionům dávek vakcíny od Moderny. „Zbytky“ už chce kupovat i Francie a Dánsko.

Podle serveru je chování Německa technicky vzato porušením evropské očkovací strategie, protože mezi zeměmi platí dohoda, že vakcíny země dostanou podle počtu obyvatel a země nebudou samostatně vyjednávat s firmami, se kterými jednala EU. Ale jeden z úředníků komise tvrdí, že Německo nic neporušilo, protože vakcína dohodnutá Německem samostatně bude dodána až po dávkách Evropské unie a navíc EU objednala od firmy dalších 50 až 100 milionů dávek.

Dle evropských diplomatů Německo k tomuto kroku přistoupilo, protože ostatní země EU sázely na to, že první schválenou vakcínou bude ta od firmy AstraZeneca (na tuto vakcínu sázel i Roman Prymula). Tato vakcína je zároveň nejlevnější, zatímco vakcína od BioNTechu je druhá nejdražší. A nejdražší je nyní schválená vakcína od Moderny. Německo se prý již v září snažilo unii dotlačit k tomu, aby nakoupila od Pfizeru dalších 100 milionů vakcín, ale unii se vakcína zdála moc drahá a náročná na skladování. A tak Němci věc vzali do vlastních rukou.

To samé teď dle Politico.eu dělají u vakcín Moderny. Ne všechny země totiž nakoupí celý podíl vakcíny od této firmy. Ovšem ani Evropská unie, ani firma nechtějí zveřejnit, které země to jsou a čí vakcínové zbytky tedy Němci skupují. Ovšem dle propočtů serveru například Poláci nenakoupí vše, co by od Moderny koupit mohli, a stejně tak Bulhaři, Řekové nebo Belgičané.

A co na to Evropská unie? Sandra Gallinová, ředitelka odboru pro léky a potraviny, prohlásila, že paralelní dohody nejsou možné. „Nebyli jsme o tom informováni a myslím, že jsme informováni velmi dobře,“ řekla včera v europarlamentu dle serveru EurActiv.com. „Je to něco, co podle mě neexistuje,“ uvedla a dodala: „Na každé lahvičce vakcíny je uvedeno jméno státu, nejsou žádné lahvičky navíc, které někdo může koupit v separátní dohodě.“

Což je ovšem v rozporu se zprávami o Německu. Navíc se prý i Kypr chystá investovat a další dávky vakcíny chce získat přes Izrael.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

11:05 Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

Ani pokud jde o fast food, není situace v ČR a v okolních státech stejná. McDonald's platí za meziná…