Je možné, že se vrátíme k jednání s ČSSD, je tam stále silná vůle, mluvil jsem s některými jejími představiteli, řekl v ČT k vládnímu vyjednávání Filip

12.04.2018 20:14

Vedení hnutí ANO se radí o dalším postupu při vyjednávání podpory pro svou vládu. Jediná varianta, která je teď podle předsedy Andreje Babiše na stole, je menšinový kabinet s podporu KSČM a SPD. Co budou komunisti požadovat výměnou za tichou podporu vlády a proč pro sebe nechtějí ministerská křesla? To prozradil ve čtvrtečním Interview na ČT24 jejich předseda Vojtěch Filip.

Je možné, že se vrátíme k jednání s ČSSD, je tam stále silná vůle, mluvil jsem s některými jejími představiteli, řekl v ČT k vládnímu vyjednávání Filip
Foto: Hans Štembera
Popisek: IX. sjezd KSČM v Praze. Na programu je mimo jiné i volba předsedy strany

Že by Babišovou jedinou možností bylo sestavení menšinové vlády s podporou KSČM a SPD, si prý Filip nemyslí. To, že si ANO, KSČM a SPD tak nějak zbyly, je podle něj především výsledek toho, že zkrátka nikdo nechce převzít odpovědnost za správu České republiky. „My nechceme, aby naše republika zůstala bez vlády s podporou a bez důvěry,“ dodal. Na dotaz moderátorky, proč tedy nechtějí jít přímo do vlády, odpověděl, že se jim při vyjednávání programového kompromisu nepodařilo najít shodu v daňové, bezpečnostní a zahraničněpolitické oblasti. „Zde se s hnutím ANO neshodujeme a my svůj program nezrazujeme,“ vysvětlil.

Nyní je podle Filipových slov s hnutím ANO dojednán programový kompromis, který projednávalo hnutí ANO s KSČM a sociální demokracií. „ČSSD sice kůli svým nelogickým a nadsazeným požadavkům vypadla, ale tento dojednaný kompromis je pro nás základem, který chceme držet, na tom trváme,“ řekl.

„My jsme na tom teď tak, že nemáme nikoho dokonce ani v kontrolní komisi pro bezpečnostní sbory, když Ondráček rezignoval po tom nechutném extempore, které probíhalo,“ připomněl a doplnil, že za tuto komisi, které měli předsedat, požadovat jinou funkci ve vedení Sněmovny nebudou. „Zásadně projednáváme v patrech a nepleteme si hrušky s jablky. My sice můžeme požadovat něco jiného, ale zatím tak nečiníme, protože si nepřejeme, aby dojednaný kompromis o ustavení orgánů Sněmovny padl na nějakých personálních požadavcích,“ upřesnil.

Hned poté, co se prý Filip vrátil ve středu z Lán, informoval premiéra Andreje Babiše o schůzce s prezidentem. „Budu chtít brzy také vědět, jak Babiš dál vyjednává, co mu sdělil Tomio Okamura a jaký bude ten další postup,“ řekl a dodal, že zatím přesný termín schůzky dohodnutý nemají.

Po zkušenostech, kdy nebylo vyslyšeno přání KSČM, aby se jednalo ve třech, tedy původně hnutí ANO, KSČM a ČSSD, trvají nyní komunisté prý na tom, aby byla alespoň jedna schůzka, kde budou nyní jednat všechny tři strany. „Minimálně jednou to tak chceme, abychom jednali my, ANO a SPD o podpoře či toleranci vlády,“ sdělil Filip.

Menšinovou vládu hnutí ANO prý komunisté podpoří za podmínek, že chtějí například čtyřletý plán růstu mezd. „Zkrátka to, co nyní obsahuje zmiňovaný programový kompromis. S SPD také projednáváme ještě otázku referenda a na to nestačí ani ten kompromis, který byl se sociální demokracií. Tento kompromis ale projednáváme i s Piráty a se stranami, které tento zákon chtějí,“ uvedl.

Někteří poslanci hnutí ANO jsou však proti tomu, aby vláda hnutí ANO byla podporována SPD. Pokud předsednictvo a výbor hnutí ANO na svém čtvrtečním jednání o tom, jak má hnutí dál postupovat při vyjednávání o vládě, usoudí, že varianta s SPD vypadává ze hry, to ještě podle Filipa neznamená, že vypadne i KSČM. „Je možné, že se vrátíme k vyjednávání se sociální demokracií, to je reálný projekt, protože v ČSSD byla silná vůle uzavřít kompromis,“ je přesvědčen Filip především proto, že čte některá vyjádření vysokých představitelů sociální demokracie.

Dokonce prý s některými z nich situaci probíral. „Osobně jsem s nimi mluvil. Oni říkají, že ke krachu vyjednávání došlo předčasně a je možné se vrátit k jednacímu stolu,“ prozradil Filip. „Navíc to strašení, že by něco v Evropě neprošlo. Vyčítá snad někdo rakouským lidovcům, že uzavřeli s partnerskou politickou stranou Tomia Okamury se svobodnými koalici a že jsou ve vládě?“ ptal se s úsměvem Filip.

Na stole je tedy hlavně varianta menšinové vlády s podporou KSČM a SPD. Podle předsedy KSČM však jednání s hnutím SPD je samozřejmě mnohem složitejší než jednání s ČSSD. „Raději bych jednal se sociální demokracií, jsem rád, že jsme s ní mohli vyjednávat programový kompromis. Výsledek voleb ale respektujeme a k jednání jsme připraveni,“ uzavřel Filip s tím, že je možné, že SPD bude prosazovat jiný programový kompromis, ale KSČM od kompromisu již dosaženého ustupovat nechce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…