Je po třiceti letech co oslavovat? Zamyšlení Stanislava Křečka

06.10.2019 17:55

Zástupce ombudsmanky Anny Šabatové Stanislav Křeček se domnívá, že řada lidí, kteří v listopadu 1989 cinkali klíči, netoužila po dnešní podobě kapitalismu. Položil si proto otázku, zda je třicet let po sametové revoluci vůbec co oslavovat. Vrátil se v této souvislosti i k úmrtí Karla Gotta.

Je po třiceti  letech co oslavovat? Zamyšlení Stanislava Křečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

Stanislav Křeček v textu pro Aktuálně.cz konstatoval, že za minulého režimu nesměl člověk užívat víc než jeden byt. Bylo to omezení svobody. Současně to však znamenalo, že nikdo nemohl vlastnit 20 bytů a rýžovat na nich přemrštěné nájemné. Otázka je, co je lepší.

Debaty, nebo spíše výkřiky nad smutnou událostí posledních dnů – úmrtím K. Gotta, učinily tento stav ještě méně přehledným, než byl dosud. Vyčítá-li dnes kdekdo Gottovi, že byl „loajální s komunistickým režimem“, nebo se podílel na „blasfemii normalizačního režimu“, a nám všem se připomíná nedostatek „života v pravdě“, pak chybí vědomí o tom, jak málo se politika odráží v denním životě obyčejných občanů. Opravdu si někdo vážně myslí, že těm, kterým se líbily písničky K. Gotta, nějak vadily ty řeči a podpisy kolem tzv. Anticharty? Brali to jako nezbytnost, kterou nemohou ovlivnit, ale kterou si nenechají kazit život... jít do práce a postarat se o děti totiž museli obyčejní lidé v únoru 1948, stejně tak jako v listopadu 1989 a budou muset i v listopadu 2019. Jenom je nějak problém v tom, že lidé tuší, že minulý režim byl sice nepřijatelný, ale jen do jisté míry,“ upozornil Křeček v textu na blogu Aktuálně.cz, který vyšel také 5. října v deníku Právo.

Nakonec konstatoval, že se v listopadu 1989 definitivně ukázalo, že je komunistický režim neudržitelný. Zdůraznil, že společnost bude vždy rozdělena v názorech na to, jak se mohlo postupovat po roce 1989. Různost názorů je přirozená. A ti, kteří nejsou spokojeni se současným společenským vývojem, si nemají nechat otrávit život dnešními elitáři a mají doufat v lepší budoucnost.

„Jistě je co slavit. Přinejmenším to, že listopad 1989 nám zprostředkoval poznání, že takhle to dál nejde. Ať již jsme si to v těch dnech uvědomovali, či nikoliv. Nenechme se otrávit elitářskou nadřazeností těch, kteří se nám opět v souvislosti s listopadem určitě připomenou. Pokud nechceme slavit to, co je dnes, slavme to, co bude nebo může být příště. A listopad bezpochyby přinesl svobodu o tom nejen přemýšlet, ale i usilovat. Tak to dělejme. A opravdu to stojí za to…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…