Je potřeba učit toleranci, vzkazuje Sobotka z Osvětimi

27.01.2015 20:36

Premiér Bohuslav Sobotka si nemyslí, že by nepřítomnost ruského prezidenta Vladimira Putina v Osvětimi zastínila oslavy 70. výročí osvobození tohoto nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora sovětskou armádou. "Byla to velmi reprezentativní a důstojná vzpomínka," řekl Sobotka českým novinářům, když podobně jako další účastníci zapálil svíčku na památku obětí, včetně několika desítek tisíc občanů někdejšího Československa. Informovala o tom ČTK.

Je potřeba učit toleranci, vzkazuje Sobotka z Osvětimi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kříž s trnovou korunou v Národním památníku v Terezíně

"I po 70 letech toto místo sálá hrůzou a neštěstím," připustil premiér a zdůraznil poselství jednoho z přeživších vězňů: "Je nejen důležité nezapomínat, co se tu stalo, připomínat si oběti, je ale také důležité, abychom mladé lidi učili toleranci a porozumění, aby se to, co se tady stalo v Osvětimi, už nikdy nemohlo zopakovat." 

Údajné "selfie" (fotografii sama sebe) místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha z průvodu po pietní slavnosti v Terezíně označil premiér za jeho věc. Za důležité považuje "připomenout si památku obětí holovaustu, uvědomit si příčiny zla a snažit se o to, aby se tyto věci už nikdy neopakovaly". 
    
Moskva se cítí uražena, že Putin nebyl na oslavy do Osvětimi pozván, zatímco třeba ukrajinský prezident Petro Porošenko se jich zúčastnil. Moskva nedávno dotčeně zareagovala i na vyjádření šéfa polské diplomacie Grzegorze Schetyny, že Osvětim osvobodili Ukrajinci (respektive vojáci 1. ukrajinského frontu). 

Podle Varšavy by si sovětské zásluhy neměli přisvojovat jen Rusové, nicméně komentátoři ironicky upozornili, že podle stejné logiky by Schetyna zakrátko mohl tvrdit, že Varšavu osvobodili Bělorusové, protože tak učinili vojáci 1. běloruského frontu. Ve skutečnosti se ale názvy frontů vztahovaly ke geografii, nikoli k národnostem. Nicméně Schetyna, vzděláním historik, se později hájil, že sovětský tank, který jako první vjel do Osvětimi, skutečně řídil Ukrajinec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …