Je to tady: Kauza Koněv graduje! Na starostu Koláře míří trestní oznámení. A to není vše

12.04.2020 20:35

Odstranění sochy maršála Ivana Koněva vyvolalo vlnu pobouření a kritiky. Sochu odstranila radnice Prahy 6 v čele se starostou Ondřejem Kolářem, na kterého podal Institut Aleny Vitáskové trestní oznámení. „Doufáme, že spravedlnost nebude mařena jako mnohokráte předtím a tento skandální čin bude exemplárně potrestán,“ zdůrazňuje Vitásková.

Je to tady: Kauza Koněv graduje! Na starostu Koláře míří trestní oznámení. A to není vše
Foto: archiv
Popisek: Alena Vitásková

Institut Aleny Vitáskové (dále jen IAV) připomíná dobu nadcházejícího 75. výročí ukončení druhé větové války, osvobození a vítězství nad fašismem. „Mnozí znají nejen dějiny, ale znají i osobní zkušenost svých předků o prožitých hrůzách, které v období nejkrutější války byly na lidech páchány. Všichni slušní lidé budou uctívat památku obětí druhé světové války, památku desítek milionů nevinných lidí,“ píše Vitásková a připomíná, že právě v této době byl odstraněn pomník maršála Ivana Stěpanoviče Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, kde je starostou Ondřej Kolář. Podle ní to bylo provedeno „podlým“ způsobem.

Připomíná výrazně jeho zásluhy související s koncem druhé světové války. „Maršál I. S. Koněv se v druhé světové válce významně zasloužil o vítězství nad fašismem, zasloužil se o osvobození naší vlasti, o osvobození Prahy. Pro ty, kterým slovo vlast nic neříká, vysvětluji: V kontextu článku je to bývalé Československo a nynější Česká republika,“ dodává a zasazuje tento „zbabělý“ čin do aktuálního dění. Připomíná v této souvislosti dobu nouzového stavu, kdy se lidé obávají nejen o zdraví své a svých blízkých, ale také ekonomických a existenciálních dopadů způsobených vládními opatřeními. Poukazuje také na lidskou solidaritu, kdy si občané vzájemně pomáhají. Zmiňuje například šití roušek či pomoc seniorům a postiženým.

A právě v této pro všechny těžké době proběhlo odstranění sochy Koněva. Alena Vitásková se proto zamýšlí nad otázkou: „Jaké morální a lidské vlastnosti má starosta Prahy 6 Ondřej Kolář a jeho pomocníci? Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář je strůjcem pravděpodobně hned několika trestných činů, stejně jako další osoby, které se na odstranění památníku podílely. Ať již večerním, či nočním hlasováním zastupitelstva pro Prahu 6,“ píše někdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu.

Institut Aleny Vitáskové z.s. zaujal k celé záležitosti následující postoj, kdy zaslal otevřený dopis velvyslanci Ruské federace v České republice ze dne 10. 4. 2020, ve kterém mimo jiné uvádí:

„Je nám hanba za činy jedinců, či skupin politiků, komunálních politiků v čele se starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem, kteří poškodili slušné lidi v naší zemi, poškodili památku padlých v druhé světové válce, bojujících za mír –proti fašismu, poškodili naše národní zájmy. Kdo nezná svoji minulost, nemá také budoucnost!“

V dopise se podle ní také omluvili za barbarský čin nejen rodině maršála I. S. Koněva.

AIV v reakci na proběhlé události podal na Ondřeje Koláře také trestní oznámení. „Vzhledem k tomu, že se důvodně domníváme, že byly spáchány trestné činy a porušeny mezinárodní úmluvy ze strany starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře, podal IAV dne 8. 4. 2020 na Ondřeje Koláře trestní oznámení,“ popisuje s tím, že o dalších krocích a šetření budou veřejnost informovat.

„Doufáme, že spravedlnost nebude mařena jako mnohokráte předtím a tento skandální čin bude exemplárně potrestán,“ uzavírá Vitásková.

Institut Aleny Vitáskové – Ochrana lidských práv a svobod se zabývá případy, kdy se stát dopouští na občanech (vězně nevyjímaje) porušování zákonů a především porušování lidských práv. 

Kompletní vyjádření Institutu Aleny Vitáskové

Za pár týdnů budeme vzpomínat na 75. výročí ukončení druhé větové války, osvobození, vítězství nad fašismem. Mnozí znají nejen dějiny, ale znají i osobní zkušenost svých předků o prožitých hrůzách, které v období nejkrutější války byly na lidech páchány. Všichni slušní lidé budou uctívat památku obětí druhé světové války, památku desítek miliónů nevinných lidí.

Před několika dny, v této atmosféře významného výročí, byl podlým způsobem odstraněn pomník maršála Ivana Stěpanoviče Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, kde je starostou Ondřej Kolář.

Maršál I. S. Koněv se v druhé světové válce významně zasloužil o vítězství nad fašismem, zasloužil se o osvobození naší vlasti, o osvobození Prahy. Pro ty, kterým slovo vlast nic neříká, vysvětluji: V kontextu článku je to bývalé Československo a nynější Česká republika.

Zbabělý čin byl proveden v době nouzového stavu, kdy většina z nás dodržuje přísná vládou nařízená opatření, obáváme se o zdraví a život nejen svůj, ale především rodiny, blízkých, přátel, sousedů, spolupracovníků a občanů nejen v naší zemi. Mnozí mají existenční problémy, jsou na pokraji bankrotu jak osobního, tak firemního. Přesto si lidé pomáhají, šijí roušky, pomáhají seniorům, postiženým.

A v této těžké době pro nás všechny probíhá odstranění sochy. Zde vyvstává otázka: „Jaké morální a lidské vlastnosti má starosta Prahy 6 Ondřej Kolář a jeho pomocníci?“ Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář je strůjcem pravděpodobně hned několika trestných činů, stejně jako další osoby, které se na odstranění památníků podílely. Ať již večerním, či nočním hlasováním zastupitelstva pro Prahu 6.

Institut Aleny Vitáskové z.s. (dále jen IAV) zaujal k celé záležitosti následující postoj, kdy zaslal otevřený dopis velvyslanci Ruské federace v České republice ze dne 10. 4. 2020, ve kterém mimo jiné uvádí:

„Je nám hanba za činy jedinců, či skupin politiků, komunálních politiků v čele se starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem, kteří poškodili slušné lidi v naší zemi, poškodili památku padlých v druhé světové válce, bojujících za mír -proti fašismu, poškodili naše národní zájmy. Kdo nezná svoji minulost, nemá také budoucnost!“

V dopise jsme se rovněž omluvili za tento barbarský čin nejen rodině maršála I.S. Koněva. Celé znění dopisu naleznete na  ZDE /aktuality/.

Vzhledem k tomu, že se důvodně domníváme, že byly spáchány trestné činy a porušeny mezinárodní úmluvy ze strany starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře, podal IAV dne 8. 4. 2020 na Ondřeje Koláře trestní oznámení. Celé znění naleznete  ZDE /aktuality/.

O vývoji šetření a našich dalších krocích budeme veřejnost průběžně informovat. Doufáme, že spravedlnost nebude mařena, jako mnohokráte předtím a tento skandální čin bude exemplárně potrestán.

Ing. Alena Vitásková – předsedkyně IAV Signatářka a mluvčí Manifestu IAV – občanů poškozených státem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…