Je to tradicí ODS, odpravit si vlastní vládu, píše komentátor

29.09.2012 8:40

Pravice se hádá, komunisté sbírají u voličů body. Pokud se rebelové a ODS nedohodnou, předají vládu do rukou komunistů se socialisty, kteří začínají hrát na levici druhé housle. Tak vidí možný vývoj politické scény komentátor MF Dnes Karel Steigerwald.

Je to tradicí ODS, odpravit si vlastní vládu, píše komentátor
Foto: Martin Kovář
Popisek: V Polygonhousu proběhla Výkonná rada ODS

ODS svádí vnitrostranický boj o rozpočet. Rebelující poslanci navrhli rozsáhlé změny ve vládním stabilizačním balíčku. Místo zvýšení DPH chtějí další významné škrty ve výdajích státu. Rozpočet možná nakonec bude. Ustoupil i prezident Klaus.

Steigerwald se domnívá, že za změnou stanoviska a snahou nalézt kompromis stojí dvě věci. Tou první jsou předvolební průzkumy, které ukazují, že komunisté vedou už ve dvou krajích. To ale prý nikdo nepřizná. Stejně jako nepřizná druhý důvod, kterým je to, že se hraje také o příští vládu. "Stojí někomu na pravici a v ODS pár miliard v rozpočtu za pád vlády a nastolení nové, v níž by ani rebelové, ani Nečas už nehráli žádnou roli?," ptá se komentátor.

O co vlastně rebelům jde a proč se tento konflikt odehrává na poslední chvíli, před zraky sněmovny a veřejnosti, není prý pochopitelné. "Ale je to tradice české pravice. Všechny vlády ODS, které padly, se odpravily vlastními silami. Všechny menší koaliční strany v pravicových či polopravicových vládách šly vždy především proti své vlastní vládě - stokrát víc než proti opozici," píše Steigerwald.

A komunisté stoupají...

Spory mezi stranami i uvnitř nich jsou běžnou záležitostí. Proč se ale vše odehrává na otevřené scéně, je nelogické. A hraje to do karet komunistům. Ti, ačkoli samozřejmě mají mezi sebou také spory, nelezou s nimi ven. "Tam se ukazují jako jednotní přátelé, přesněji soudruzi," píše komentátor a dodává, že všechny šarvátky na pravici vhánějí voliče do komunistické náruče.

Rebelové a ODS se budou muset nakonec dohodnout. Alespoň tak, aby se vlk i koza nažrali. "Jednání rebelů s Nečasovým vedením se ještě potáhne. Pokud nedopadne pozitivně, bude to poslední skok do pekel. Marná bude radost veřejnosti," uzavírá Steigerwald pro MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…