Jeho politická upřímnost nám bude chybět, rozloučil se Pavel se Schwarzenbergem

09.12.2023 14:25 | Monitoring

„Prázdnota, kterou za sebou zanechává Karel Schwarzenberg, je veliká. Odchází s ním velká osobnost moderních dějin. Chybí mi i jako blízký člověk,“ řekl prezident Petr Pavel ve svém smutečním projevu v katedrále svatého Víta na Pražském hradě na zádušní mši za zesnulého Karla Schwarzenberga.

Jeho politická upřímnost nám bude chybět, rozloučil se Pavel se Schwarzenbergem
Foto: ČT24
Popisek: Prezident Petr Pavel na zádušní mši za Karla Schwarzenberga

Prezident na úvod svého projevu vyjádřil hlubokou a upřímnou soustrast rodině, nejbližším pozůstalým.

„Odejde-li dobrý člověk, zůstává po něm vždy prázdno. Prázdnota, kterou za sebou zanechává Karel Schwarzenberg, je bolestná a veliká. Jeho ztráta se dotýká celé naší společnosti, celé země i zemí za našimi hranicemi. S Karlem Schwarzenbergem odchází veliká osobnost našich moderních dějin. Je jednou z posledních velkých teček za důležitou epochou, kdy nesvobodu, útisk a nespravedlnosti vystřídala nová naděje na nový stát, kterému on dal svůj trvalý otisk. Stejně trvalý zůstává i odkaz, který nám zanechal svým životem a svojí prací. Tím odkazem je důraz na lidskost, laskavost a vůli pochopení člověka,“ pokrčoval Pavel ve smutečním projevu.

Uvedl, ze Schwarzenbergovým odkazem je také odpovědnost české zemi. „Karel Schwarzenberg miloval svou vlast a měli jsme štěstí, že ze všech cest, kterými se mohl v životě vydat, si vybral právě cestu služby České republice. Tuto službu vnímal jako nikým a ničím nezpochybnitelnou povinnost, jako službu, kterou přijal před množstvím jiných příležitostí, které měl,“ řekla hlava státu.

Karel Schwarzenberg podle prezidenta Pavla nedělal to, co se bude této zemi a jejím občanům líbit, ale to, co je pro ně dobré. „Neříkal věci tak, aby se zalíbil, ale bral především ohled na to, aby vždy stál na správné straně, i když to zrovna nebylo populární. Tento druh politické upřímnosti nám bude chybět,“ doplnil.

„Jeho oddanost věcem veřejným a bytostný zájem o to, aby Česká republika prospívala, by měly být vzorem pro nás všechny, kteří zastáváme volené funkce. A měly by být vzorem pro každého, kdo cítí, že je schopen unést svůj díl odpovědnosti za to, co se v naší zemí děje,“ pokračoval Pavel.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15483 lidí
„Tento smutný čas pro nás může být impulsem, abychom se znovu zamysleli nad tím, jak své role pojímáme a na koho a na co při jejich výkonu myslíme především," pokračoval.

„Když se dívám na toto shromáždění, na vás, kteří jste prošli jeho životem, vidím před sebou další veliký odkaz Karla Schwarzenberga - schopnost spojovat a vést dialog,“ řekl prezident.

Schwarzenberga označil za vzácný svorník mezi naší současností a před komunistickou minulostí, za svorník mezi tradicí a otevřeností novému bez předsudku. „Byl člověkem, kolem kterého se scházeli lidé všech generací a názorů. A všichni u něj nacházeli pochopení,“ dodal s tím, že takovým byl Schwarzenberg i jako diplomat: „Díky jeho aktivitám a přístupu můžeme těžit z toho, jak dobré jméno má Česká republika, jaké má vztahy se svými sousedy a s mnoha dalšími státy."

Také on sám je Karlu Schwarzenbergovi za mnohé vděčný. „I když neuspěl, ovlivnil jako účastník první přímé prezidentské volby i to, jaká očekávání se k tomuto úřadu pojí. A rádcem mi byl i můj první prezidentský rok. Chybí mi tak dnes i jako blízký člověk,“ řekl prezident.

„Odešel Karel Schwarzenberg, výjimečný politik, intelektuál, zásadní osobnost našich moderních dějin, obratný diplomat, svědomitý pokračovatel historického rodu, lesník, jak sám o sobě rád a s nadsázkou říkal. Odešel člověk, který miloval život a svoji zem, člověk velkorysý, laskavý a moudrý, který ve svém nadčasovém vnímaní běhu dějin vždy dokázal rozeznat mezi dobrem a zlem. Člověk, na kterého budeme s vděčností a s úctou vzpomínat. Karel Schwarzenberg bude této zemi chybět,“ zakončil prezident Petr Pavel svou smuteční řeč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

komunistický špion brečí za starým šlechticem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusembau , 09.12.2023 17:27:22
větší paradox snad nevymyslíš

|  14 |  0

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…