Na Hrad se sjíždějí politici a šlechta. Proběhne zádušní mše za Schwarzenberga

09.12.2023 9:35 | Monitoring

TOP 09 připomíná, že poslední rozloučení s jejím čestným předsedou Karlem Schwarzenbergem proběhne dnes v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. V pravé poledne začne v katedrále zádušní mše, které se zúčastní mimo jiné příslušníci šlechtických rodin z celé Evropy.

Na Hrad se sjíždějí politici a šlechta. Proběhne zádušní mše za Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: V kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem bude vystavena rakev s politikem Karlem Schwarzenbergem. Místo květin si zesnulý přál finanční dary

Někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg opustit tento svět 12. listopadu 2023. V nedožitých 86 letech zemřel ve Vídni. Veřejnost se s dlouholetým politikem a příslušníkem významného šlechtického rodu mohla rozloučit při více příležitostech. Rakev s jeho ostatky byla vystavena v kostele Panny Marie pod řetězem na Malé Straně, a to od 6. prosince.

V sobotu 9. prosince, v předvečer nedožitých 86. narozenin knížete, proběhne v katedrále sv. Víta zádušní mše.

Při skládání jednotlivých částí loučení vycházeli jeho organizátoři z přání zesnulého. V katedrále tak má zaznít československá hymna či koleda Narodil se Kristus Pán. Vzpomínku na zemřelého pronese prezident Petr Pavel. Mši bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, spolu s ním ji budou sloužit Tomáš Halík, Václav Malý, Ladislav Heryán a další biskupové. Čtení přednese synovec zesnulého Ferdinand. Přímluvy přečtou starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská, která je vnučkou šlechtice Jiřího Douglase Sternberga a Schwarzenbergovou příbuznou, a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který spolu se Schwarzenbergem založil nynější vládní stranu TOP 09. Závěrem poděkuje syn Jan Schwarzenberg. Před oltářem budou vystaveny řády Bílého lva a Zlatého rouna,“ napsala k plánovanému obřadu TOP 09.

Vedle českých vrcholných politiků v čele s prezidentem Petrem Pavlem se mše zúčastní i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a další zahraniční státníci.

Po skončení obřadu odjede rakev s ostatky Karla Schwarzenberga na Orlík, kde Schwarzenberg spočine v rodinné hrobce.

Rozloučení s jedním z velikánů své doby završí koncert nazvaný Karel žije dál v paláci Lucerna na Václavském náměstí v Praze. V Lucerna Music Baru vystoupí například James Harries, Tornádo Lue, Karpatské Chrbáty, Už jsme doma. Na akci promluví Tomáš Pojar a Miroslav Kalousek, Renata Kalenská a Jiří Peňás, Agnes Snopko a Štefan Hríb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Místo květin si zesnulý přál finanční dary", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAchtung , 09.12.2023 12:57:23
Věrný sobě až za hrob.

|  12 |  0

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…