Ještě teď se klepu. Paní Milada popsala svůj otřesný zážitek s exekutory. „Vyvrtáme zámek, votevři, víme, že seš doma!"

13.08.2020 15:12

Na ParlamentníListy.cz se obrátilo několik čtenářů, kteří popsali své zkušenosti s českými exekutory. Vzhledem k tomu, že jde o stále aktivní případy, nesmí naše redakce prozradit identitu ani jedné ze stran. Živé zkušenosti ovšem zůstávají. A vzhledem k jejich šíři zjevně i zůstanou.

Ještě teď se klepu. Paní Milada popsala svůj otřesný zážitek s exekutory. „Vyvrtáme zámek, votevři, víme, že seš doma!"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekuce movitých věcí

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36728 lidí
Podle některých zpráv v roce 2016 a 2017 měl typický dlužník v průměru 5,3 exekuce. Do loňska se průměrný počet zvedl zhruba na 5,8. Průměrná vymáhaná jistina na jednoho dlužníka, tedy částka bez úroků, penále a dalších poplatků, činila letos v únoru 371.880 korun. Za poslední rok vzrostla o 10.803 korun.

Jednou z mnoha, kdo se do dluhové pasti dostal, byla také paní Milada z pražského Žižkova. Jde o starší ženu, zhruba před odchodem do důchodu. Co konkrétně se jí stalo? Odpověděla sama.

„Půjčovala jsem si peníze, protože mi to, co jsem vydělávala, na život nestačilo. Nyní vím, že jsem byla velmi naivní, hloupá, neznala jsem přesné podmínky," uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Za svůj největší omyl ovšem nepovažuje dluh, ze kterého se prakticky nemůže dostat, ale svoji uzavřenost. Nikomu se totiž s narůstajícími problémy nesvěřila.

„Ne, neřekla jsem to synovi, ani nikomu dalšímu z rodiny. On zprvu nebyl ani důvod, protože jsem si myslela, že když budu pravidelně odkládat ze mzdy, bude to dobré. Jenomže já pořád splácela, ale nešlo ani tak o dlužnou sumu, jako spíše o její úroky." A ty rostly a rostly.

Nakonec došlo - slovy paní Milady- na nejhorší.

„Začala jsem komunikovat s exekutory. Začaly mi chodit dopisy, částky, apely, prostě bych to nazvala buzerací," uvádí dále už celkem expresivně. I proto bude dobré se zastavit. Exekutoři sice mohou působit v mnoha případech zle, nelidsky, nepřístupně, ale podstata problému je jinde. Co se paní Milady týká, ona zkrátka přestala platit.

„Neměla jsem na to, ano, nekomunikovala jsem s nimi. Jak jsem už řekla, byla jsem hloupá, neznala jsem přesné podmínky, nevyznala jsem se v tom. A když už jsem se tím zabývat začala, bylo příliš pozdě," pokračuje ve výčtu svého dosavadního exekutorského pořízení.

Dopisy, které prý začaly od těchto "vymahačů" chodit, byly striktní a působily prý až vyděračsky. „Dokonce jsem si tam přečetla, že pokud neotevře dveře bytu, přičemž oni přesně věděli, kdy jsem doma, kdy chodím na nákupy a podobně, tak mi napsali, že s pomocí policie ty dveře odvrtají a dostanou se dovnitř a vezmou si, co budou potřebovat," popisuje dále.

A závěr?

„Vím, že jsem udělala chybu, hned několik, ale ve finále si podobné jednání moc neumím vysvětlit, takto zle by se přeci vůči lidem neměl chovat nikdo. Musí vědět, že jsem ve svém životě nepáchala žádnou nekalou činnost, jsem zaměstnaná, berou si z platu, co potřebují, tak nevím, proč mi ještě vyhrožují takto mafiánsky," uzavírá.

A právě v souvislosti s mafií a exekucemi zní nejčastěji návrh hnutí SPD. To dlouhodobě bojuje proti takzvaným exekučním mafiím a prosazuje zestátnění exekutorů a konec lichvy. SPD také navrhuje, aby mohl dlužník platit přednostně jistinu dluhu, a nikoliv nejprve náklady a úroky, jako je tomu v současnosti.

Zmíněný návrh rovněž ruší placení úroků z úroků z prodlení, neboť tyto považuje za zcela nemorální. Do dalšího čtení ve Sněmovně již prošel návrh na místní příslušnost (teritorialitu) exekutorů, který ukončí byznys s dluhy. SPD taktéž navrhuje zastropování roční procentní sazby nákladů (RPSN) u půjček jako nástroj pro boj s lichvou. Právě lichvářské praktiky jsou přitom prvním krokem, jak se dostat do dluhové pasti. Zastropování RPSN navíc platí ve většině zemí EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…