Jestli se zhroutí sociální systém, je to konec Evropy, varoval ohledně běženců ministr Chovanec. Komunista mu připomněl vývoz demokracie na hlavních tanků

18.10.2015 12:05

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se v nedělní Partii FTV Prima střetl s předsedou poslaneckého klubu komunistů Pavlem Kováčikem. Došlo na kauzu olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který v kraji vládne po boku s komunisty. Stranou pozornosti hostů ovšem nezůstala ani uprchlická krize. Pro tuto chvíli se sice zklidnila, ale šéf resortu vnitra se i tak obává konce Evropy. Kováčik doplnil, v čem až příliš vzhlížíme k uprchlíkům.

Jestli se zhroutí sociální systém, je to konec Evropy, varoval ohledně běženců ministr Chovanec. Komunista mu připomněl vývoz demokracie na hlavních tanků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec a prezident Miloš Zeman

Chovanec má za to, že premiér Bohuslav Sobotka udělal, co mohl, aby hejtmana Jiřího Rozbořila přiměl k odstoupení z postu a aby všechen čas věnoval očištění svého jména. „Dnes jediný, kdo může vnést světlo do celé kauzy, je hejtman Rozbořil, pokud se na tom dohodne se státním zástupcem a část informací zveřejní,“ poznamenal ministr hned na úvod. Takový postup podle Chovance je možný a politik doufá, že k němu Rozbořil přistoupí. „S tímto hendikepem zůstávat v politice je prostě špatně,“ doplnil. Šéf resortu vnitra zároveň připustil, že zveřejněním části informací Rozbořil oslabí svou pozici, protože trestní řízení je jinak ze zákona neveřejné.

Podle Kováčika je třeba v politice uplatňovat presumpci viny, byť se jen těžko daří politikům návrat, když se ukáže, že po celou dobu skutečně byli nevinní, jak se předpokládá i z hlediska zákona. „Pokud vím, tak politický návrat se zatím nikomu nepodařil,“ připustil Kováčik. To ale nic nemění na tom, že v kauze hejtmana Rozbořila rozhoduje každá hodina, neboť jde o to, aby ještě více nepošpinila jeho kauza celkovou politiku.  

Ministr Chovanec nikoli poprvé v tomto týdnu také konstatoval, že je dobře, když policie sahá i do vlastních řad, byť považuje za zvláštní, že k celé akci nebyla přizvána i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Chovanec ji prý nemůže nijak ovlivnit, protože tato instituce spadá přímo pod premiéra, který ale už dal jasně najevo, že bude chtít znát detaily. Pokud jde o svolání Bezpečnostní rady státu, což požaduje ministr financí Andrej Babiš (ANO), tak by to měl podložit patřičnými argumenty. „Pokud je předloží, tak se sejděme, já v tom nevidím problém,“ konstatoval Chovanec. Podle Kováčika by měla být Bezpečnostní rada státu svolávána skutečně jen v případě ohrožení státu.  

Uprchlická krize

Ve druhé polovině pořadu se politici bavili o uprchlické krizi. „Zatím je to vyhodnocení takové, že migrační tok k nám se téměř zastavil... Ke dnešnímu dni máme v detenčních zařízeních asi 530 lidí. Nám se ty lidi daří také vracet,“ uklidňoval diváky Chovanec. Může se to ale změnit, pokud Rakousko či Německo uzavřou neprodyšně své hranice. Pak hrozí, že migrační tok znovu zesílí a my jsme na to prý připraveni.

Kováčik si posteskl, že zatím řešíme jen důsledky krize. „Její příčiny jsou přece jinde, ty spočívají v šíření demokracie na hlavních tanků, což je politika Západu,“ udeřil komunista. Pokud jde o EU, musí posílit ochranu hranic i návratovou politiku. Mladí muži z Blízkého východu musejí vědět, že situaci ve své zemi musejí napravovat přímo doma a neutíkat. A jestliže už utečou, měli by se sami chtít vracet domů jako první, až se situace trochu zklidní.

Chovanec byl ještě mnohem razantnější, když hrozil koncem Evropy. Podle jeho názoru musíme pomoci lidem z oblastí postižených válkou, ale není v silách EU pomoci miliardám lidí žijících pod hranicí chudoby. Uvědomují si to prý i jeho kolegové v Bavorsku, kteří čelí hlavnímu náporu migrantů. I v Bavorsku si uvědomují, že lidem musíme pomáhat přímo v jejich domovech, ne u nás. „Jinak se zhroutí naše sociální systémy, a to znamená konec Evropy,“ varoval ministr.

Šéf resortu vnitra se v této souvislosti obává zhnědnutí evropských parlamentů. To nám hrozí, až si uprchlíci uvědomí, že je pašeráci sprostě obelhali, že je u nás nečeká ráj na zemi, a v tu chvíli nastane bolestné probuzení, které může vést k násilí a fašizaci Evropy. V tomto Kováčik s ministrem souhlasil. Přidal však jedno ale. „Mně se zdá, že jsme rezignovali na něco, co má i ČSSD ve svém programu, a to na prorodinnou politiku. My musíme pomoci především našim lidem,“ zdůraznil s tím, že Evropa v tomto směru až příliš vzhlíží k uprchlíkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…