Jestli to Babiš zkusí, tak narazí! Ministr dostal vzkaz z dozorčí rady ČEZu

04.07.2014 9:01

Ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše čekají další spory v souvislosti s energetickým gigantem ČEZ. Kývl sice na jednoho reprezentanta KDU-ČSL v dozorčí radě podniku, svých pěti lidí v kontrolním orgánu se ale vzdát nechce. Své místo ale odmítají uvolnit i reprezentanti zaměstnanců. Píší o tom Hospodářské noviny.

Jestli to Babiš zkusí, tak narazí! Ministr dostal vzkaz z dozorčí rady ČEZu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Andrej Babiš plánoval, že lidovecký zástupce nahradí jednoho ze čtyř reprezentantů zaměstnanců. Ti jsou ale ostře proti. Střet o vlivná místa v dozorčí radě státem kontrolované firmy tak nekončí.

"Z mého úhlu pohledu to je vyloučené. Jestli to pan ministr zkusí, tak narazí," řekl HN člen dozorčí rady ČEZ Jiří Novotný. Stejný postoj zastává i místopředseda kontrolního orgánu firmy Vladimír Hronek. "Nelíbí se mi to, připadá mi to nekoncepční a nesouhlasím s tím," uvedl.

Podle stanov mají zaměstnanci v dozorčí radě nárok na čtyři místa z dvanácti. Pokud by chtěl Babiš poměry sil zvrátit ve prospěch zástupců státu, musel by svolat valnou hromadu a tu dostat na svou stranu.

Babiš ignoruje koaliční dohody a do kontrolního orgánu prosadil svoje lidi

O složení dozorčí rady se v koalici vedou spory už týden. Babiš se totiž rozhodl ignorovat koaliční dohody a místo tří lidí poslal do dozorčí rady hned pět zástupců hnutí ANO na úkor vládních partnerů. Po tlaku lidovců i ČSSD Babiš ustoupil a uvolil se dostat do rady alespoň jednoho člověka za KDU-ČSL.

Otázkou zůstává, koho lidovecký reprezentant nahradí, ministr financí totiž nehodlá funkce obsazené svými lidmi uvolnit. Spoléhal stále na variantu, že odejde jeden ze zástupců zaměstnanců.

Ke sporům se vyjádřil předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. "Byla o tom diskuse, ve hře jsou všechny varianty a je na ministerstvu financí, jak je vyřeší," uvedl stručně.

Neshody se čekají i o zástupce opozice. Zatímco premiér Bohuslav Sobotka by v dozorčí radě rád viděl i nominanta TOP 09, Babiš o tom ještě ve středu nechtěl ani slyšet, jak připomínají HN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…