Jestli to nevezme vláda do rukou, uděláme to my! Šéf Hospodářské komory řekl vše

01.09.2023 21:33 | Monitoring

Česko se podle prezidenta Hospodářské komory ČR Zdeňka Zajíčka (ODS) dostává do bodu, kdy hrozí, že jej čeká úpadek a nebude prosperovat. Je tak dle něj nutné, aby se okamžitě podnikly legislativní změny či vznikla dohoda o nových investicích za tisíce miliard. Upozornil, že čeští odboráři již se zaměstnavateli a českými firmami nalezli shodu a nyní je řada jen na politické reprezentaci. V Interview ČT24 také prohlásil, že pokud vláda nebude konat, vezmou vše do svých rukou sami a budou zpracovávat návrhy za ni.

Jestli to nevezme vláda do rukou, uděláme to my! Šéf Hospodářské komory řekl vše
Foto: Archiv Zdeňka Zajíčka
Popisek: Zdeněk Zajíček

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29583 lidí
Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Zdeňka Zajíčka by Česko mohlo patřit ke světové špičce v mnoha oblastech. „Nakonec, v 90. letech, kdy začínala ekonomická transformace v České republice, jsme ke špičce přinejmenším v Evropě mezi státy střední a východní Evropy patřili,“ připomenul v Interview ČT24 úspěšnou ekonomickou transformaci, kterou Česko zvládlo nejlépe ze všech postkomunistických zemí. 
 
Zajíček však pozoruje, že se náš potenciál po třiceti letech „vyčerpal“ a Česko potřebuje vizi, na které se shodne podnikatelský sektor, odboráři i politická reprezentace napříč celým spektrem. „Bez strategických investic se tento stát prostě neobejde a prosperovat nebudeme,“ podotýká. 
 
Právě své vize a strategie pro vývoj české ekonomiky v dalších 30 letech dnes v Praze představili zástupci největších oborových svazů a firem v ČR na konferenci Česko na křižovatce, kterou pořádala Hospodářská komora ČR, a premiér Petr Fiala (ODS) na ní ve svém proslovu jmenoval, že české hospodářství má největší potenciál posunout strategické investice do dopravy, energetické infrastruktury, jádra, lithia, čipů a informačních technologií, jako je umělá inteligence.
 
 
Zajíček se ke konferenci vyjádřil s tím, že české firmy i čeští odboráři již nalezli společné cíle a nyní je čas, aby se připojila i politická reprezentace. „Záleží na politické elitě tohoto státu – jestli chce respektovat přání, které tady mají podnikatelé, zaměstnavatelé, a dokonce i zástupci zaměstnanců,“ uvedl s tím, že je „pět minut po dvanácté“ a politici již musejí konat.
 
Pokud vláda nebude schopná s naší situací něco nadále dělat, dle Zajíčka bude nutné, aby její práci začali dělat samotní podnikatelé.
 
„Jsme připraveni, pokud vláda nevezme iniciativu do svých rukou, předkládat návrhy sami. Pokud neexistuje kupříkladu legislativní kapacita na straně ministerstev a příslušných úřadů, tak my jsme schopni a připraveni odborníky – legislativce, z nichž mnoho působí v soukromém sektoru, vzít na svoji stranu a návrhy zákonů, vyhlášek a dalších opatření, které je třeba přijmout a přijmout rychle, zpracovat. Mimochodem, již mnoho z těch věcí připravených máme,“ řekl s tím, že se chystá návrhy již přinést 21. září na zasedání vládního výboru pro strategické investice. 
 
Mezi návrhy má být i oddělení strategického rozpočtu státu od běžného provozního rozpočtu, změna legislativy v rámci povolovacích procesů či návrhy na urychlení liniových staveb jako jsou dálnice.
 
 
Investice dle něj vezmou tisíce miliard a je tedy třeba investice oddělit od běžného provozního rozpočtu, aby se nestalo, že tyto peníze poputují například na mandatorní výdaje. Důležité má být také to, aby se současná vláda dohodla i s opozicí, jelikož je nutné, aby plán na příští desetiletí respektovaly vlády i po konci té současné. 
 
Hospodářská komora ČR zjistila, že jsou české firmy velmi skeptické k tomu, kam směřujeme. Až dvě třetiny českých firem má obavy a očekávají, že budeme stagnovat či nás dokonce potká úpadek. Optimismus vyjádřilo pouze sedm procent firem a pětina podniků vůbec nezaznamenala významnou činnost státu v oblasti strategických investic. 
 
Více než polovina společností se také domnívá, že strategické investice nejvíce brzdí dlouhé povolovací procesy. Chybějící vizi státu vidí jako problém 45 procent firem a složitou legislativu a neprovázaní se strategickými dokumenty státu pak 43 procent. Stát by měl podle podnikatelů prioritně investovat hlavně do vzdělávání, ale také do energetiky, dopravy, výzkumu, vývoje a inovací, zjistil průzkum.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…