Ježíšek Václava Moravce? 450 tisíc z vašeho

02.01.2024 17:54

Několik dní před Vánoci se PhDr. Václav Moravec předvedl jako Ježíšek pro výzkumnou společnost Median. Dostala totiž další objednávku za 450 tisíc korun z veřejných prostředků pro výzkumný projekt CEDMO, který televizní novinář vede coby pedagog FSV UK. Agentura pro univerzitu provádí šetření postoje veřejnosti k dezinformacím.

Ježíšek Václava Moravce? 450 tisíc z vašeho
Foto: Scren ČT24.cz
Popisek: Václav Moravec

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39603 lidí

Více než 450 tisíc korun z veřejných prostředků dostala před Vánoci výzkumná agentura MEDIAN. Za jedno dotazníkové šetření, které si u ní objednala v rámci projektu CEDMO Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy.

Tento průzkum je součástí aktivit Středoevropské observatoře digitálních médií, zkráceně CEDMO. Již jsme psali o tomto projektu, který má „zkoumat a prioritizovat hlavní zdroje a příčiny nežádoucích informačních jevů ve střední Evropě“.

„Naše mezinárodní konsorcium bylo vytvořeno s cílem navrhnout soubor krátkodobých a dlouhodobých opatření a doporučení, která umožní občanské společnosti, veřejným institucím a soukromému sektoru reagovat na klesající důvěru v klíčové instituce a zároveň pomohou společnosti, aby sílícímu působení nepravdivých a zkreslených informací dokázala odolávat,“ píše se na webu.

Hlavní tváří projektu je pedagog FSV Václav Moravec. Spolupracuje na něm celkem osm pracovišť a za svou největší sílu označuje mnohostranný pohled humanitních i technických expertů. Včetně odborníků z ČVUT, kteří „vyvíjejí metody a digitální nástroje pro účinnější a rychlejší vyvracení dezinformací“.

Součástí projektu je i provozování webu, který má sloužit odborníkům na ověřování informací, badatelům, státním institucím a široké veřejnosti v boji proti šíření dezinformací.

Prováděný výzkum ale zaujme především tím, že si FSV k jeho provedení najímá komerční výzkumné agentury, kterým za dotazníková šetření platí. A to ve statisících za jedno dotazníkové šetření.

Když Václav Moravec projekt představoval, uvedl, že má na 30 měsíců k dispozici 36,5 milionu korun. Z toho tři čtvrtiny měly pocházet z grantu Evropské komise. Kromě toho čerpá i z jiných dotačních titulů, třeba od pražského magistrátu dostal v červenci 2022 celkem 450 tisíc z projektu „Evropa proti informačnímu chaosu“.

Přispívají i soukromí přispěvatelé, třeba společnost Google dala na tento projekt milion eur.

Garantem projektu je Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy, smlouvy jsou podepsány kvestorem univerzity. Václav Moravec má oficiálně funkci „hlavní koordinátor“ a stejně jako další členové vedení CEDMO z FSV UK užívá jako svůj kontakt pro projekt školní e-mail.

Jde tedy o projekt univerzity, rozpočtové organizace financované z veřejných prostředků.

ParlamentníListy.cz se opakovaně snažily zjistit, jaká je vazba univerzity na projekt.

Mluvčí FSV UK Klára Hyláková odpověděla: „I nadále platí mé předcházející stanovisko, a to, že nebudeme webu ParlamentníListy.cz poskytovat obsah.“

Agentura MEDIAN na dotazy ParlamentníchListů.cz nereagovala.

I nadále ale platí rovněž náš názor, že dotazy na finanční toky v rámci projektu ale mají svou relevanci. Veřejné prostředky, kterými je projekt financován, jsou totiž posléze vypláceny výzkumným agenturám, soukromým společnostem, které si Univerzita Karlova najímá ke spolupráci na výzkumech.

Naše dotazy směřovaly i k tomu, jakým způsobem jsou vybíráni subdodavatelé, kteří z veřejných prostředků dostávají zakázky na sběr dat.

A rovněž nás zajímalo, jak je projekt zajištěn proti střetu zájmů doktora Moravce, který si stejné agentury najímá pro sběr dat v rámci své novinářské činnosti v České televizi.

Moravcův „Ježíšek“

Společnost MEDIAN získala v rámci projektu CEDMO největší zakázku na zpracování průzkumů. Podle rámcové dohody si v letech 2023–2025 může za dotazníková šetření vydělat bezmála patnáct milionů korun.

Tato rámcová smlouva je následně realizována v jednotlivých objednávkách. Agentura MEDIAN získala objednávku na dotazníkové šetření za 372 tisíc plus DPH už v minulých měsících. Naposledy v listopadu 2023.

18. prosince, si u ní CEDMO objednalo další dotazníkové šetření, jeho cena po započtení DPH opět převýšila 450 tisíc korun.

Z říjnového šetření vyšel výstup v podobě textu CEDMO Trends. Ten vycházel i z předcházejících šetření Medianu. Říjnové „trendy“ byly již sedmou vlnou.

Konstatují, že přestal ubývat pčet lidí vnímajících šíření nepravdivých informací jako velmi závažný problém. Na druhou stranu ale roste počet lidí, kteří se necítí být dezinformacím vystaveni, a současně klesá počet lidí, kteří považují dezinformace za nebezpečí pro ČR.

Z informací o výzkumu vyplývá, že dotazníkové šetření v ceně 370 tisíc Kč zahrnovalo vyhodnocení 3 197 platných dotazníků od respondentů z Online panelu MEDIAN, které byly vyhodnocovány online. Zadání dotazníku připravoval zadavatel, tedy Univerzita Karlova.

Výzkum analyzuje ochotu naslouchat „pravdivým narativům“ a „nepravdivým narativům“.

Zajímavostí je, že výzkumníci došli k závěru, že „důvěra v narativy ve prospěch současné vlády nebo premiéra poslední dobou přestala klesat“ a také že „postoje související s fungováním demokracie v ČR se v posledních měsících stabilizují“.

„Oproti minulé vlně se zvýšil počet respondentů, kteří považují narativy zaměřené proti prezidentu Petru Pavlovi za dezinformační čili podpora prezidenta v tomto smyslu roste,“ píše se také v analýze.

Kromě těchto výzkumů se CEDMO věnuje také jiným formám sociologické analýzy.

Poslední zveřejněný výzkumný text z 19. 12. nese název Náboženské přesvědčení v Česku a na Slovensku.

„Rozdíly v náboženské příslušnosti mezi Českou republikou a Slovenskem jsou téměř příslovečné. Češi jsou známí jako nejateističtější národ v Evropě, zatímco Slovensko patří vedle zemí, jako je Polsko, Irsko nebo Malta, k zemím s nejvyšší náboženskou identifikací v Evropě,“ píše se na úvod. Pak si výzkumníci vzali data obou statistických úřadů z let 1991 a 2021, vynesli je do grafu a zkonstatovali, že mezi tzv. institucionální náboženskou příslušností v ČR a na Slovensku skutečně vidíme obrovský rozdíl.

Součástí aktivit observatoře je rovněž provoz faktcheckingové ověřovny.

Jako poslední výzkum je na stránkách CEDMO k dispozici text z 22. 12. s titulkem Zelenskyj zůstává Ukrajincem, osvědčení o americkém občanství je podvrh.

Text vyvrací fotografii, která se prý šíří na Facebooku a na které má být oficiální osvědčení, že Volodymyr Zelenskyj je občanem USA. Certifikát údajně vyplněný v Tampě na Floridě byl podroben faktcheckingu včetně identifikace, z jaké příležitosti pochází použitá fotografie. Závěrem je konstatováno, že jde o fotomontáž.

Mediální expert Petr Bohuš, provozovatel portálu Modrý jelen, pro ParlamentníListy.cz vyjádřil názor, že nejvhodnějším nástrojem pro posilování společenské odolnosti je dialog a respekt k různým názorům.

„Společenská odolnost se bude zvyšovat, když všichni společně budeme otevřeně diskutovat o čemkoli. Bez obav z vyhazovu z práce,“ dodává.

Ke snaze najít opatření proti dezinformacím poznamenává: „Dezinformace je pravděpodobně úmyslné šíření lži, od stolu toto rozhodnout nelze. Dezinformací není jiný názor, i kdyby byl mylným, úmysl by se musel prokázat,“ zdůrazňuje.

Václav Moravec, hlavní garant výzkumu nežádoucích informačních jevů, podle něj sám při své novinářské činnosti nenaplňuje profesní standardy vyváženosti a objektivity.

„Nedaří se mu naplňovat cestu k objektivitě u vlastních pořadů, trpí nerovnováhou při výběru hostů, tváří se, že některá témata neexistují,“ dodává Bohuš, který sám působil v České televizi i na vedoucích redakčních pozicích.

Garantovi projektu tedy přeje, aby dokázal odhalit působení nepravdivých a zkreslených informací především ve svém pořadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V civilizovaném státě by byl Moravec na hodinu vyhozen z televize., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProstěj , 02.01.2024 19:12:41
Divák při sledování publicistického pořadu nesmí poznat, na jaké straně diskutujících politiků je komentátor. U Moravce je hned po jeho první větě jasné, na které straně stojí. Čili je naprosto nezpůsobilý vykonávat funkci politického komentátora.

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…