Jídlo zdražilo o šest procent. A bude hůř

05.03.2012 15:43

Potraviny na pultech tuzemských obchodů byly v lednu meziročně dražší v průměru o 6,1 procenta. Nejvíce se za poslední rok zvýšila cena pekárenských výrobků, a to o 13,1 procenta. Naopak výrazně levněji lidé nakoupí brambory, jejichž cena se ve srovnání s loňským lednem snížila o zhruba dvě pětiny. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Ceny potravin podle odborníků porostou i nadále.

Jídlo zdražilo o šest procent. A bude hůř
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

Od začátku loňského roku v obchodech zdražila většina základních potravin, které ČSÚ sleduje. Například v kategorii zaměřené na mléko, sýry a vejce statistici letos v lednu zaznamenali meziroční zvýšení cen o 9,9 procenta. Cena masa v lednu meziročně vzrostla o 7,3 procenta a oleje a tuky podražily o 8,2 procenta. Více peněz lidé zaplatí také za cukr, marmeládu, med, čokoládu a různé cukrovinky. Cena tohoto zboží se v lednu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšila o 9,4 procenta.

Na vině není jen vyšší DPH

Naproti tomu stabilní byly spotřebitelské ceny ovoce, které se za poslední rok zvýšily v průměru pouze o půl procenta. Cena zeleniny se v tuzemských obchodech meziročně snížila o 16 procent a brambor o 41 procent.

Potraviny zdražilo nejen lednové zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent, které obchodníci promítli do cen už loni, ale vliv měly také rostoucí ceny komodit i vyšší náklady obchodníků a výrobců potravin například na dopravu zboží či energie. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka v únoru ČTK řekl, že cena potravin by se v první polovině letošního roku kvůli těmto nepříznivým faktorům měla meziročně zvýšit o pět až deset procent.

Výrazněji dráž než na konci loňského roku se už v únoru v tuzemských obchodech prodávala naprostá většina potravin. Podstatně zdražilo maso, mléko, vejce, mouka a výrobky z ní, cukr a další potraviny. Výrazně levnější byly pouze brambory a také některé druhy jižního ovoce a zeleniny.

Na thu chybí vejce

Například vejce v Česku od začátku letošního roku, kdy Evropská unie zpřísnila pravidla pro chov slepic, podražila až o sto procent. Na unijním trhu totiž po Novém roce začal být kvůli poklesu produkce drůbežáren výrazný nedostatek vajec. Obchodníci mají problémy se zajištěním dodávek vajec do prodejen a předpokládají, že jejich cena ještě poroste.

Češi už předloni kvůli hospodářské krizi šetřili a omezili spotřebu většiny potravin. Jedli méně masa, mléčných výrobků, ovoce i zeleniny. Mezi nečetné výjimky, jejichž průměrná spotřeba rostla, patřily brambory, oleje a tuky. Spotřeba potravin v ČR vyjádřená ve stálých cenách předloni meziročně klesla o 1,6 procenta. Lidé za ně vlivem růstu spotřebitelských cen zaplatili v průměru 22.500 Kč na hlavu, tedy o 278 Kč více než v roce 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…