Jihomoravské ANO nechce po volbách spolupracovat s Haškem. Hejtman tvrdě kontroval. A nejen on

10.08.2016 18:08

Jihomoravské hnutí ANO dnes na tiskové konferenci odmítlo jakoukoliv povolební spolupráci s hejtmanem Michalem Haškem, který je lídrem sociálních demokratů na jižní Moravě a současným hejtmanem kraje. Důvodem rozhodnutí je opakované lhaní a nedostatečné vysvětlení celé kauzy kolem fiktivní mluvčí Lucie Proutníkové. Píše o tom ČTK.

Jihomoravské ANO nechce po volbách spolupracovat s Haškem. Hejtman tvrdě kontroval. A nejen on
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek

Kauzu kolem Lucie Proutníkové rozvířila v minulosti MF Dnes, jež spadá do vydavatelství patřícího ministru financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Podle následujících zpráv zřejmě šlo o pseudonym pro lobbistku Janu Mrencovou. Hašek se od Proutníkové distancuje a tvrdí, že ji nezná. Spolupráci s Mrencovou nepopírá. ANO mu však nevěří, neboť v jeho neprospěch hovoří například bývalá mluvčí kraje Denisa Kapitančíková. I z toho důvodu ANO nechce s Haškem po volbách spolupracovat, nevylučuje však případnou spolupráci se sociální demokracií. „Ten pseudonym znal, bylo mu to známo,“ uvedl dnes lídr hnutí ANO Bohumil Šimek, který býval dříve Haškovým podřízeným na kraji.

„Vnímal jsem ji po boku Michala Haška, byla mi představena jako jeho PR manažerka s tím, že pokud budu moci, ať jí vyjdu vstříc,“ popsal také Šimek. S firmami Mrencové a jejího partnera kraj uzavřel smlouvy na služby za 3,75 milionu korun.

Hnutí ANO zároveň oslovilo dopisem ostatní strany a hnutí kandidující do krajského zastupitelstva s dotazem, zda je pro ně Hašek přijatelným partnerem. Například lídr ODS Jiří Crha však podobná prohlášení považuje za předčasná, stejně tak i předseda KSČM Stanislav Navrkla. Ostatní strany podle nich nemají co mluvit do personálií ČSSD. Stejného názoru jako ANO jsou zelení a Piráti, kteří s Haškem v případě úspěchu ve volbách spolupracovat nebudou. 

„Na jedné straně volá ANO po distanci od Haška, a přitom ještě nedávno se ze lží vykrucoval pan Babiš. Nehodlám se teď přiklánět na jednu nebo druhou stranu. Volby jsou v říjnu, rozhodne veřejnost,“ uvedl lídr KDU-ČSL, jež je nyní se sociálními demokraty v koalici, Roman Celý. Předseda strany Pavel Bělobrádek pak na Twitteru uvedl, že hnutí ANO v Jihomoravském kraji rozumí. „Nejdříve by se měli ale vypořádat se lháři ve svém hnutí. Jinak je to čiré pokrytectví,“ uvedl.

Pobouřeni situací kolem neexistující mluvčí hejtmana Haška jsou i Starostové a nezávislí. „Starostové si zakládají na pravdě a platnosti podané ruky. Podobné praktiky zcela odmítáme. Nebudeme ale vydávat žádná prohlášení a závazky, s kým budeme a s kým ne po volbách jednat, jak nás vyzývá hnutí ANO. Nebudeme nikomu – ani hnutí ANO, ani ČSSD – pomáhat v předvolební kampani a nenecháme se zatahovat do podobných her. Jsme všichni rovnocenně na startovní čáře a o výsledku rozhodnou voliči,“ nechal se slyšet předseda hnutí Petr Gazdík.

Ke dnešní tiskové konferenci hnutí ANO se vyjádřil již i hejtman Hašek. „Dnešní tiskovka ANO v Brně jen zapadá do hnojometného scénáře pseudokauzy spuštěné stranickým listem ANO, tedy Mladou frontou Dnes,“ uvedl. Na svém facebookovém profilu dodal, že odmítá praktiky, které jsou jak vystřižené z učebnice Státní bezpečnosti – to znamená dehonestační kampaně a následně kádrování.

„Myslím, že začíná být naprosto evidentní po dnešní tiskové konferenci, jaký je celý scénář. Nejdříve pošpinit lídra jihomoravské sociální demokracie a následně slavnostně a obřadně oznámit, že s pošpiněným člověkem se za jednacím stolem nesedí. Tuto metodu absolutně odmítáme. Sociální demokracie je demokratická strana, lídra i celou kandidátku schválilo vnitrostranické referendum, čili hlasovali všichni sociální demokraté na jižní Moravě. My nebudeme kádrovat. Tak jak my nebudeme kádrovat a jsme připraveni jednat po volbách se všemi, kteří od voličů dostanou demokratický mandát ke správě jižní Moravy, tak si nenecháme kádrovat vnitřní záležitosti sociální demokracie,“ podotkl Hašek. Podle něj je za současným děním uvnitř hnutí ANO zoufalost z vlastní volební impotence a z výsledků dosavadních průzkumů, které na jižní Moravě poukazují na zaostávání hnutí. „Je až na čtvrtém místě za sociální demokracií, komunisty a lidovci,“ řekl. Jediným programem babišovců je podle něj program „Antihašek“. 

Haškova slova na Facebooku poté okomentoval poslanec ČSSD Stanislav Huml. „Překroč to a jdi dál,“ radí mu. Komentátor brněnského dění a jeden ze zakladatelů ODS, Petr Paulczyňski, dění kolem Haška okomentoval velmi ironicky. „Vypadá to, že jsi měl nasazený pěkný vši v kožichu,“ řekl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…