Jindřich Šídlo o „nejlepší fintě“ Zemana a Babiše. Ten prý běží o život

01.01.2021 17:48

Nový rok, s jehož příchodem vypukla kampaň před sněmovními volbami v říjnu 2021, může podle komentátora Jindřicha Šídla přinést největší změnu za posledních 20 let. „Každé sněmovní volby mohou znamenat zásadní zvrat. Ten letošní by ale nebyl jen politický, ale i generační a civilizační – v českých poměrech,“ píše v komentáři na serveru Seznamzprávy.cz, v němž přináší konkrétní predikce a shrnuje poměry politických sil.

Jindřich Šídlo o „nejlepší fintě“ Zemana a Babiše. Ten prý běží o život
Foto: Repro ČT24
Popisek: Šéfreportér SeznamZpráv Jindřich Šídlo

Na úvod komentáře připomene pár čísel. Richard Brabec se přesně za měsíc stane nejdéle sloužícím ministrem na jednom ministerstvu od roku 1989. Miloš Zeman oslaví osm let od vítězství nad Karlem Schwarzenbergem a Andrej Babiš se může stát druhým nejdéle sloužícím premiérem po Václavu Klausovi. To vše ukazuje jediné: Současná garnutira už je u moci pěkně dlouho. 

Komentátor Šídlo zmiňuje prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše jako vítěze, které bude těžké porazit. „Ze všeobecného zmatku let 2012 a 2013 vzešli dva noví hegemoni. Jejich nejlepší finta spočívala v tom, že se dokázali tvářit, že nemají vůbec nic společného se svou vlastní minulostí a s minulostí této země,“ připomíná.

Kdo je bude chtít porazit, bude také muset nabídnout příběh: „Ještě přesvědčivější a silnější, než je výše daní a míra spoluúčasti ve zdravotnictví, ona zdánlivě nudná klíčová témata z doby ještě před 15 lety. Kéž by se tahle doba zase vrátila,“ povzdechl si.

Odchod Andreje Babiše do penze nastane podle Šídla s velkou pravděpodobností pouze tehdy, pokud se dokážou pragmaticky spojit oba ohlášené opoziční bloky v čele s ODS a Piráty. „Což by byl největší politický a generační kompromis v české politice, jenž by hravě překonal i opoziční smlouvu, jejíž pojivo spočívalo téměř výhradně v rozporcování státu a ve vlivu na zbytky privatizace,“ píše Šídlo.

Tahle doba je však dávno pryč, příští vláda zdědí tentokrát už skutečně spálenou zemi uprostřed těžké hospodářské krize.

ODS a Piráti k sobě navzájem cítí jen „chabě maskovaný odpor“, který je vcelku pochopitelný. „To všechno se v kampani ještě prohloubí včetně té nedůvěry: Piráti a ODS jsou přirození protivníci. Spojenci mohou být jen z čistě pragmatických důvodů – ‚odstavit Babiše od moci‘ – a jen na krátkou dobu,“ konstatuje Šídlo s poznámkou, že při vyjednávání o programu je čekají překážky typu zavedení eura nebo budoucnost EET.

Povolební situaci bude mít navíc v rukou prezident Zeman. „Můžeme se těšit na dlouhou povolební hru, jejíž výsledek je neodhadnutelný. Jisté je jen to, že nás čeká mimořádně tvrdá a předvídatelně špinavá kampaň,“ poznamenává komentátor.

„Babiš do kampaně vrhne vše, co má. Lídr ANO běží o život, Jeho ambicí je překonat Václava Klause a stát se nejdéle sloužícím českým premiérem po roce 1989, chybí zhruba dva a půl roku,“ připomíná Šídlo.

Teď mu k tomu chybí zhruba dva a půl roku. Prezident Zeman je připraven mu v tom pomoci, pokud mu bude Babiš ochoten naslouchat – a jde jen o jednu jedinou věc, která se jmenuje „nové bloky Jaderné elektrárny Dukovany“.

Prezident Zeman je připraven mu v tom pomoci, pokud mu bude Babiš ochoten naslouchat: „A jde jen o jednu jedinou věc, která se jmenuje ‚nové bloky Jaderné elektrárny Dukovany‘,“ dodává komentátor.

„Česko je přesto na prahu roku 2021 nejblíže nejzásadnější politické změně za posledních dvacet let. Jisté je jen to, že ten, kdo bude vládnout po říjnu 2021, dostane na starost zemi v nejhorším momentu její existence od roku 1989,“ dodává Šídlo závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …