Jiří Krampol: Je tu bordel. Buď se to zhroutí, nebo lidi vyjdou do ulic

30.04.2013 8:26

JINÝMA OČIMA Herec a bavič Jiří Krampol nejde pro upřímné slovo nikdy daleko. Tak jako sleduje kulturní scénu, vnímá i tu politickou v České republice. Na jméno nemůže přijít některým politikům, ať už kvůli tomu, jak to vedou s kulturou, nebo jak to vedou celkově. Jak pro ParlamentníListy.cz řekl, šokuje ho, jak politici na lidi z vysoka kašlou.

Jiří Krampol: Je tu bordel. Buď se to zhroutí, nebo lidi vyjdou do ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Krampol

Jak vidíte tu situaci u nás, třeba v prvním kvartálu letošního roku?

Jestli je první nebo "čtvrtej" kvartál, je to jedno. Stojí to za… Víte za co. Vždyť namísto toho, co by se tu mělo lepšit, je to všechno čím dál dražší. Zdražuje se, lidi se bojí jít marodit, protože nedostanou pak výplatu. Důchodci se bojí jít do nemocnice i s vážnými problémy, bojí se, že pak na to nebudou mít. To jsme to dopracovali. Je mi z toho opravdu špatně.

Neustále se ale říká, jak důchodci jsou na tom špatně, ale oni mají alespoň důchod jistý a často naspořené peníze. To mladí nemají, nemáte pocit?

Nemám! Neustále se do seniorů kope. Vždyť místo toho, že by měla k nim být úcta, že za ten život něco udělali pro tu zemi, že mají odpracováno, berou se jako hmyz, stejně jako postižení nebo nemocní lidé. A to, že mají našetřenou nějakou tu korunu? Ježíš, vždyť šetřili třeba celý život. Mnozí z nich dělali celý život za pár korun a dneska taky pár korun berou. A z toho jim ještě politici ubírají. Někteří už nemají na nájmy, léky, jídlo. Vždyť je to strašné!

Jaké z toho máte ze všeho pocity?

Mám smíšené pocity. Nechci naříkat, protože režim, který tu byl kdysi, byl špatný. Na druhou stranu, dneska je pro mnoho lidí ještě horší. Nájmy, ceny, energie, služby, potraviny - vše je drahé jako na „západě“, jen příjmy jsou těžce východní. Tohle nemůže dlouho vydržet. Buď se to zhroutí, nebo lidi vyjdou do ulic. A asi by to měli udělat, aby se páni politikové probudili.

Co Vám nejvíc vadí na politicích?

Amatérismus, neprofesionalita. To, že kdejaká ženská může být ministryní obrany a v životě viděla tank tak leda v televizi nebo na obrázku. Nebo jak ženská, která řekne, že nemá ráda divadlo a je nějakou družinářkou a ještě neví ani základní pojmy, může vést kulturu. Třeba sloučení Národního divadla a Státní opery, to byla ptákovina. A ono jim to prochází. Víte, co to stojí zbytečných peněz? A nikdo to nekontroluje, nikdo to neřeší a takových oblastí je u nás mnoho. Je to ostuda! Jsou to politická místa, zatímco by měla být odborná!

Takže Vám nevadí, když je třeba herec, zpěvák, umělec ministrem, jako byli Jandák, Dostál a podobně?

Ne, naopak. Navíc ti dva, které jste jmenoval, pro tu kulturu udělali nejvíc. Oba jsem znal. Neříkám to, že oba byli a jsou kamarádi, ale proto, že si to myslím. A oni aspoň věděli, o čem ta kultura je. Ale dneska? Nevíte, jestli se máte smát, brečet, nebo zvracet!

Co kauza ÚSTR, jak na Vás působí?

Zvláštně, divně. Nerozumím moc těm tlakům uvnitř a šarvátkám, ale nikomu to nepomůže. Přijde mi to, jako by chtěl někdo něco zamést pod koberec. Že by to byli sami komunisti, tomu nevěřím. I když, slovo komunisti je silné slovo. Vždyť drtivá většina těch "komoušů", kteří tu před rokem 1989 byli, nalezli do těch funkcí a stran a dneska vyřvávají, jací jsou to demokraté. Z toho je mi taky špatně. Podívejte se, já jsem měl nesmírně rád Jiřinu Švorcovou! Ano, byla to komunistka a kovaná, ale nikdy, opakuji nikdy, nikomu neublížila! Držela si to své a přitom to byla milionová ženská, jako člověk. Ale pak byla řada takzvaně „morálně kvalitních“ a přitom to byly takové bestie, až hrůza. A není to dneska jiné.

Před časem se někde v bulváru objevila zpráva, že prý jste „odsoudil“ Waldemara Matušku za to, že za minulého režimu emigroval. Chcete to uvést na pravou míru?

Za tu šanci děkuji! To je blábol. Já jsem nikdy Waldu, kterého jsem znal desítky let a byli jsme přátelé, za nic neodsoudil. Jeho už vůbec ne, on utéct musel! Řekl jsem jen, že ti, kteří nemuseli, měli se tu dobře, a přesto utekli, pak se vrátili a poučovali, tak ti mi vadí. A bulvár z toho udělal tohle, to je taky věc, která mě v Česku strašně štve. Každý si tu může psát, co chce a jak chce. Beztrestně! To není ale svoboda slova, to je bordel a anarchie.

Jak vnímáte kroky nového prezidenta Miloše Zemana?

Zatím pozitivně. Znám ho jako slušného, vzdělaného a nesmírně inteligentního člověka s nadhledem. Zatím si myslím, že si vede dobře. Uvidíme, jak to bude dál. To uvidíme za rok dva tři.

Co si myslíte o nápadu udělat z bývalé první dámy Livie Klausové velvyslankyni ČR na Slovensku?

A proč ne? Všechny předpoklady k tomu má. Je to nesmírně chytrá ženská, vzdělaná, pochází odtud a má diplomatické vystupování a určitě ví, jak na to. Rozhodně lepší než nějaká uklízečka nebo zase „odbornice“ na všechno možné. Paní Klausovou bych tam viděl třeba já velmi rád.  

Koho jste si v politice, pokud někdo takový opravdu byl nebo je, opravdu vážil?

Přes různé výhrady, a přesto, že si myslím, že udělal ve svém politickém životě pár zásadních chyb, to byl a je bezesporu Václav Havel. Jednak jsme byli přátelé a jednak to byl člověk a s mozkem a srdcem na pravém místě! Havel byl jen jeden a bojím se, že "žádnej takovej" už tu nikdy nebude.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …