Jiří Pehe varuje Miloše Zemana. Zde je důvod

28.03.2018 17:35

Politolog Jiří Pehe se v komentáři pro Deník Referendum zamýšlí nad tím, zda se náhodou neblíží válka Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem. Pokud by k takové válce došlo, měl by se prý Zeman připravit na to, že má proti sobě politika, který se neštítí vůbec ničeho.

Jiří Pehe varuje Miloše Zemana. Zde je důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Před volbami do Poslanecké sněmovny se zdálo, že prezident Miloš Zeman stojí na straně Andreje Babiše. Po sněmovních vítězných volbách Zeman jmenoval Babišovu vládu, ač dobře věděl, že Babiš nezíská podporu ve Sněmovně. Chtěl odstavit od moci vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD). Před prezidentskými volbami zase Andrej Babiš podpořil Miloše Zemana.

Ale potom, co Miloš Zeman obhájil prezidentský post, začalo spojenectví obou pánů chladnout. Prezident Miloš Zeman se např. stavěl kriticky k vyhošťování tří ruských diplomatů z Česka. Babiš je přesto nechal vyhostit. Stejně tak dává Babiš najevo, že nechce připustit hlasování o odchodu z EU a z NATO v referendu. Zeman dává najevo, že by proti takovému referendu nic neměl, byť by podle svých vlastních slov hlasoval pro setrvání v EU.

Pokud budou roztržky pokračovat, může stále častěji docházet ke konfliktům. A v takovém případě by se prý Zeman měl mít na pozoru.

„Jisté je, že Zeman nemá proti sobě už Bohuslava Sobotku, kterého mohl s přispěním páté kolony v ČSSD i Babiše okopávat. Má proti sobě silného hráče, který se, jak víme, v boji o moc neštítí téměř ničeho. A který také pravděpodobně ví, že koalice ANO s ČSSD, s podporou komunistů, nemusí být pro něho nakonec nejlepším řešením, protože post-sobotkovská ČSSD a KSČM jdou na ruku Zemanovi. Příští měsíce budou tedy nepochybně zajímavé,“ uzavřel Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…