Jiří Pehe vymyslel novinku: Kreml nechce euro. Dopadlo to, jak se dalo čekat

06.01.2024 22:22 | Monitoring

Výzva prezidenta Petra Pavla k přijetí eura dál silně rezonuje na sociálních sítích. Tentokrát vášně podpořil politolog Jiří Pehe, který odmítače společné evropské měny spojil se zájmy Kremlu, kterému by vstup Česka do eurozóny rozhodně nevyhovoval. Pozdvižené obočí si tím vysloužil u komentátora Honzy Provazníka a senátora Zdeňka Hraby. Pehe tím podle něj zbytečně znemožňuje otevřenou debatu o euru.

Jiří Pehe vymyslel novinku: Kreml nechce euro. Dopadlo to, jak se dalo čekat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí
„Co myslíte, chce Kreml, aby se u nás zavedlo euro? Anebo chce, aby se nikam nespěchalo, vedla se dlouhá ‚debata‘ (v níž budou v médiích exhibovat lidé z IVK-ODS, SPD a ANO), a nakonec se ještě konalo referendum, ač ČR již přijetí eura schválila v referendu o vstupu v roce 2003?“ vybídl Jiří Pehe na platformě X k diskusi.

Svou tezí zvedl ze židle člena horní parlamentní komory Zdeňka Hrabu, podle kterého je jeho úvaha naprosto lichá. „Respektuji kohokoliv s jiným názorem. Mít jiný názor je běžné. A člověk s jiným názorem ještě automaticky není ten největší zloduch. V případě debaty o euru to platí samozřejmě také. Pro co ale pochopení fakt nemám, to jsou různé pseudo argumenty. Jako třeba to, co předvedl pan Jiří Pehe, který přišel s obratem naznačujícím, že kdo je proti euru, ten je snad agentem Kremlu,“ uvedl Hraba.

Zbytečně tím podle něj Pehe brání debatě o euru. „Tyto pitomé výpady debatu znemožňují a jen rozeštvávají společnost. Ovšem od 90. let koluje takové pěkné pořekadlo: když chcete vědět, jak něco není, tak si přečtěte to, co o tom píše pan Pehe...,“ dodává.

Pobavení nad analýzou záměru těch, již zavedení eura nechtějí, vyjádřil i Honza Provazník: „Kdo jste měli na kartičce ‚Putin nechce euro‘, můžete si odškrtnout,“ dodal stručně.

Rovněž debatu o přijetí eura provázejí rozporuplné výroky vládních politiků. Poté, co prezident Petr Pavel v novoročním projevu vyzval politiky, aby zahájili kroky pro přijetí eura, reagoval premiér Petr Fiala (ODS), že jeho vláda se vstupem do eurozóny zabývat nebude. Jak se ukazuje, ani v rámci vládní pětikoalice však nepanuje stoprocentní shoda pro přijetí eura. Svými slovy hlava státu způsobila bouři především uvnitř ODS. Řada občanských demokratů se rozhodla proti společné evropské měně bojovat, postupně ale přibývají i ti, kteří volají po přehodnocení a přijetí eura se zastávají.

Vstup do eurozóny vyžaduje, aby země splňovala čtyři tzv. Maastrichtská kritéria. Míra inflace v zemi nesmí překročit o víc než 1,5 procentního bodu průměrnou inflaci tří zemí eurozóny s nejnižším růstem cen, úroková míra pak nesmí být o více než dva procentní body nad průměrem tří zemí eurozóny s nejnižší inflací. Další kritérium stanovuje maximální míru rozpočtového deficitu na tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a maximální míru zadlužení na 60 procent HDP, poslední vyžaduje dvouleté členství v evropském mechanismu směnných kurzů ERM II.

Vláda se teď zabývá pravidelným materiálem připraveným Ministerstvem financí a Českou národní bankou (ČNB), který hodnotí připravenost země na přijetí eura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Člověk si s postupem času značně koriguje názory., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIjonT , 07.01.2024 8:17:08
Až do roku 1989 jsem si myslel že je výsada socialismu mít idiotské propagandisty. Teď vidím že je to jev zcela obecný, nezávislý na politickém zřízení.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…