Johnson uspěl v parlamentu se zákonem provádějícím brexit

22.10.2019 22:46

Britští poslanci posunuli prováděcí zákon k brexitové dohodě do další fáze legislativního procesu. Návrh prošel první zkouškou v dolní komoře britského parlamentu, když jej po druhém čtení podpořilo 329 zákonodárců, zatímco proti bylo jen 299, uvedla ČTK.

Johnson uspěl v parlamentu se zákonem provádějícím brexit
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Boris Johnson

Podle premiéra Johnsona umožní návrh „rozvodové“ dohody celému Spojenému království opustit EU v nynějším termínu na konci měsíce, tedy již za devět dní. „Je načase posunout se dál a vybudovat nové partnerství s EU,“ uvedl Johnson ve své úvodní řeči.

Před večerním hlasováním britský premiér upozornil, že „pro přátele v EU je pramálo lákavé, aby byla tato záležitost prodlužována byť o jediný den“. Nové odsunutí odchodu z EU považuje za nesmyslné, i kdyby byl nakonec nucen do Bruselu odeslat žádost o odklad.

Upravený návrh dohody a vystoupení z EU je podle jeho názoru nejlepší možné řešení. „Prosadíme-li tuto dohodu a legislativní opatření, budeme moci otočit list a umožnit tomuto parlamentu a této zemi, aby se začaly uzdravovat a sjednocovat,“ prohlásil v úvodu úterní rozpravy předseda vlády.

Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn prohlásil, že jeho strana nepodpoří dojednané podmínky brexitu ani plán dalšího postupu při schvalování ratifikačního zákona. Případný neúspěch vlády by podle britských médií zřejmě znamenal definitivní konec varianty odchodu z Unie bez dalšího odkladu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…