Jourová se prý ponořila do své nové role a zjistila: Firmy se ženami ve vedení přestály krizi lépe

08.10.2014 19:25

Už je téměř jasné, že se Věra Jourová (ANO) stane komisařkou Evropské komise pro spravedlnost, rovné příležitosti a práva spotřebitelů. Nějaký čas to ale měla tzv. nahnuté. Jak se přitom cítila? Nejen o tom hovořila ve středečním Interview ČT24. Došlo i na politické zákulisní dohody a překlad z češtiny do angličtiny.

Jourová se prý ponořila do své nové role a zjistila: Firmy se ženami ve vedení přestály krizi lépe
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně Věra Jourová

„Já jsem si předtím, než jsem tam šla, navodila vznešený pocit, že je to velká čest, tam jít,“ prohlásila hned v úvodu. Prozradila navíc, že některé její odpovědi se poněkud ztratily i v překladu. Zpětně proto usuzovala, že by bylo bývalo lepší odpovídat na otázky europoslanců v angličtině.

Kvóty pro ženy a ochrana dat

Jistou roli tam mohla hrát i zákulisní politika, ale Jourová to nechtěla nijak přeceňovat. Někteří eurokomisaři si prý přáli, aby se vyjasnily kompetence jednotlivých komisařů. Určité nejasnosti panovaly kolem ochrany dat a budoucí eurokomisařka České televizi řekla, že tuto problematiku bude mít na starosti ona. My jako EU nechceme, aby data evropských občanů nebyla široce využívána pro otázky národní bezpečnosti,“ zdůraznila. Tato data bude moct americká strana použít jen ve specificky daných případech. Alespoň podle představ EU, která upřednostňuje soukromí před bezpečností, zatímco v USA je to naopak.

Vyjádřila se také k prosazování rovnosti pohlaví ve firmách - ke kvótám. „Když se seznámíte s určitým objemem dat, tak se váš názor může posunout,“ podotkla. Jasně uvedla, že bude prosazovat směrnici, která má zajistit rovnost zastoupení žen ve firmách, ale členské státy mají určitou svobodu v tom, jak ji naplní. „Obchodní společnosti, které měly ve vedení ženy, přestály krizi lépe než firmy, které vedli čistě muži,“ poznamenala dále. Možná to prý ukazuje, že ženy lépe dokážou vycítit krizovou situaci a předcházet jí.

Dotaz na Agrofert, sankce vůči Rusku a armáda

Italská europoslankyně chtěla vědět, jak se Jourová dívá na Agrofert a možné problémy se střetem zájmů. „Já jsem se na otázku střetu zájmů připravila a zjistila jsem, že ty mé oblasti se zcela míjí s oblastmi, kde podniká Andrej Babiš,“ zdůraznila Jourová.

Ve druhé polovině vysílání odpovídala na sérii otázek. Postavila se za sankce proti Rusku, v případě Turecka řekla, že by se zatím nemělo stát členskou zemí EU. Došlo i na evropskou armádu. Jourová je přesvědčena, že jsme členy NATO, takže společná evropská armáda není tak palčivý problém.

V úplném závěru pořadu prozradila, že vedla delší rozhovor se svou nástupkyní na Ministerstvu pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou. Popsala jí prý, co zůstalo rozděláno, proč jsou některé procesy nastaveny právě tak, jak jsou, a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…