Jsem rád, že jsme hlasovali proti kvótám. A polská premiérka mi po jednání řekla... Bohuslav Sobotka hovořil z ČT

27.09.2015 21:29

Exkluzivním hostem pořadu Týden v politice na ČT24 byl premiér Bohuslav Sobotka. Popsal, jakou roli hraje Česká republika v boji proti Islámskému státu a s kým se chce sejít na půdě OSN. Zmínil i pozemní operaci směřující proti radikálům. Došlo i na povinné uprchlické kvóty.

Jsem rád, že jsme hlasovali proti kvótám. A polská premiérka mi po jednání řekla... Bohuslav Sobotka hovořil z ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„My jsme součástí koalice, která bojuje proti Islámskému státu. Na spolupráci se zde dohodlo na 60 zemí. My jsme poskytli munici kurdským bojovníkům. Připravujeme program na výcvik iráckých policistů a nabízíme v oblasti humanitární pomoc,“ prozradil předseda vlády. Díky tomu všemu patříme prý dokonce mezi aktivnější členy společenství čelícího Islámskému státu.  

Pozemní operace však podle premiéra musí ležet na bedrech vojáků z arabských zemí, byť je důležitým krokem i očekávaná dohoda mezi USA a Ruskem. Dosud šly tyto mocnosti proti sobě, když Rusko vyzbrojovalo jednotky Bašára Asada a Američané podporovali povstalce.

„Já se chci sejít také s předsedou irácké vlády, myslím, že je to velmi dobrá příležitost. Rád bych od něj slyšel informace, jak vidí možnosti irácké armády v pozemních operacích proti Islámskému státu.“

Vyjádřil se také k povinným uprchlickým kvótám. „Já jsem rád, že Česká republika, Slovensko a Maďarsko hlasovaly proti kvótám. Naše pozice byla oslabena tím, že Polsko opustilo náš jednotný tábor... Ale paní premiérka Kopaczová mi potvrdila, že Polsko setrvává na pozici odmítání trvalého přerozdělování uprchlíků,“ ujišťoval diváky premiér.

EU by měla být podle předsedy vlády aktivnější v otázkách uprchlické krize, a ne jen tvrdit, že se musíme připravit na přísun uprchlíků, který údajně prakticky nelze zastavit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…