Jsem velký chlastač vína, pobavil diváky Schwarzenberg

13.02.2012 10:14

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) má v plánu zavést spotřební daň na víno. Jednalo by se o deset korun z každého litru, což by mělo vynést až dvě miliardy korun ročně. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) k tomu v pořadu 168 hodin řekl, že jako velký konzument je stoprocentně proti takovému návrhu.

Jsem velký chlastač vína, pobavil diváky Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Ministr Kalousek chce daní na víno zároveň narovnat podmínky ve zdanění alkoholu. Víno dosud nebylo spotřební daní zatíženo na rozdíl od piva a lihovin.

Jako velký chlastač vína jsem instinktivně proti

„Chápu názor ministra financí, že v dobách nouze se musí šáhnout všude, kde je možné. Nicméně jako velký chlastač vína jsem instinktivně stoprocentně proti,“ komentoval takový nápad ministr Schwarzenberg v závěru pořadu 168 hodin.

Senátor ODS Jaroslav Kubera má ale pro daň z vína větší pochopení. Vysvětluje, že vláda někde musí peníze sehnat a že to není snadné rozhodnutí.

Víno není základní potravina. Přežít se bez něj dá

„Křičí se tu již několik měsíců za to, aby nebyla zvýšená daň třeba na knihy nebo na nějaké potraviny. Ano, když se tyhle připomínky vyslechnou, musí se holt vzít ale někde jinde. A když se bude brát na vínu, je třeba mít na zřeteli to, že to rozhodně není základní potravina, takže přežít se bez něj dá – když nám nebude vyhovovat jeho cena,“  řekl senátor ParlamentnímListům.cz.

Připomněl také, že daň z vína se v České republice už dříve platila. Zrušila se ovšem před volbami. Pokud se znovu zavede, budou ji muset platit jak výrobci vína, tak dovozci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…