Jsme dědici Klausových hříchů, píší v Lidových novinách. Proto se prý nemáme divit, jak jsme dopadli s eurokomisařkou

13.09.2014 12:28

"Česko dostalo v Evropské komisi ke správě esenci svého významu v osmadvacítce," míní redaktorka Lidových novin Kateřin Šafaříková a píše o omylu Babiše i koalice, že k získání silné ekonomické agendy bude stačit příslušnost k vládnoucí straně a také fakt, že Věra Jourová je žena. Česko podle ní v uplynulých letech Evropskou unii bohorovně ignorovalo nebo se aktivně vymezovalo vůči ostatním zemím. Tomu prý odpovídá získané portfolio.

Jsme dědici Klausových hříchů, píší v Lidových novinách. Proto se prý nemáme divit, jak jsme dopadli s eurokomisařkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová

„Vládní koalice se sice oblepila evropskými vlaječkami, devět měsíců úsměvů z Prahy do Bruselu ale nesmaže deset let reality před tím,“ napsala komentátorka s tím, že předseda Evropské komise Juncker neměl důvod dávat zrovna Česku strategické portfolio.

„Babiš se tedy mýlil v tom, že příslušnost k ALDE a fakt, že Jourová je žena, zaručí Česku skvělou agendu. Mýlila se i celá koalice, když si naivně myslela na silné ekonomické portfolio. A mýlili se ti, včetně Babiše, kdo nyní tvrdí, že za únik lepší agendy pro Česko může špatné vyjednávání Sobotky v posledních týdnech. Výsledná spravedlnost – ochrana spotřebitele - rovnost pohlaví ve skutečnosti autenticky odráží dlouhodobé postavení Česka v Evropě a pověst, jakou má v myslích unijních matadorů Junckerova typu,“ píše autorka komentáře v LN. Dodává, že u nich jsme zemí v závětří geopolitických dramat, kterou není nutné nijak uklidňovat či odměňovat.

Jourová může přetvořit zklamání v úspěch

„Česko je pak především zemí s ´dědičným hříchem´ Václava Klause a uplynulých vlád, které dávaly najevo buď bohorovný nezájem, nebo se proti zbytku Unie aktivně vymezovaly,“ míní Šafaříková. Sobotkova koalice podle ní nemohla za devět měsíců zvrátit realitu uplynulých deseti let.

K agendě, kterou Věra Jourová nakonec v EK získala, komentátorka říká, že se na první pohled zdá být statická a snad i dobojovaná. Přesto se domnívá, že Jourová se může pokusit přetvořit prvotní zklamání v mimořádný úspěch. Bude prý stačit, pokud se inspiruje svou předchůdkyní v komisařském křesle Viviane Redingovou, která bude už navždy spojována se zlevněním účtů za volání po Evropě a také s se studijním programem Erasmus.

„Věra Jourová bude například mezi lidmi vyjednávajícími superdůležitou smlouvu TTIP mezi Evropou a Amerikou, jejíž součástí je ochrana osobních údajů. Měla by uvést v život europrokurátura. A bude to ona, kdo by se měl postavit Orbánovi a hájit evropské neziskovky v Maďarsku, na něž tamní policie pořádá razie," zdůraznila komentátorka některé úkoly naší eurokomisařky.

"Bude to chtít vůli a odvahu. Když je Jourová najde, bude mít nakonec všechno,“ uzavírá Kateřina Šafaříková komentář v LN.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…