Jsme fér, hlásila právnička. Pak viděla leták na dětské náboženství a sedla k Twitteru... Víc raději nedodáváme

06.10.2023 20:05

Právničku a bojovnici za duhová manželství Adélu Horákovou nadzdvihl letáček nabízející hodiny náboženství, který dostávaly děti ve škole. Sedla k Twitteru a podělila se o názor, že jim tam určitě budou lít do hlaviček, že LGBT lidi jsou mor a diskriminace žen je v pořádku. Tweet později smazala, ale podle mnohých o své na odiv vystavované toleranci prozradila i tak až příliš.

Jsme fér, hlásila právnička. Pak viděla leták na dětské náboženství a sedla k Twitteru... Víc raději nedodáváme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Duhový průvod na Letenskou pláň završil LGBT+ festival Prague Pride

Na základní škole v pražské Vinoři rozdali na začátku roku dětem nabídku výuky náboženství.

Právničku a aktivistku z aliance za duhoví manželství Jsme Fér Adélu Horákovou to pohoršilo a upozornila na to na Twitteru.

Vyfotografovala tam přihlášku do vyučování náboženství, na které je uvedeno, že jde pouze o nabídku lekcí, které by dětem umožnily poznat křesťanskou víru a kulturu a vést je k rozvoji duchovních hodnot.

To se paní Horákové nelíbilo. „Sotva děcka nastoupila do první třídy, okamžitě jim učitelka rozdala toto. Výuka nebude ani probíhat ve škole, ale na faře. Zajímalo by mě, jestli ty hodnoty, které si děti mají odnést, je že LGBT lidi jsou mor, potrat je zakázán a diskriminace žen je v pořádku," rozjela se.

Později tweet smazala. Po smazání svého vyjádření uvedla, že došlo k nedorozumění ohledně jeho významu.

Europoslanec Tomáš Zdechovský a senátor Zdeněk Hraba se ale shodli, že o ní přesto ukazuje ledacos.

Europoslanec Zdechovský  z KDU-ČSL ve svém komentáři na serveru Seznam Médium k celé věci uvedl to, že se domnívá, že k nedorozumění nedošlo. „Předvedla nám v plné nahotě myšlení všech podobných aktivistů,“ napsal Zdechovský k Horákové.

„Možná nechce přímo zakazovat kroužky náboženství, ale i přesto ukázala o svém smýšlení více, než by chtěla: Aktivistka zjevně trpí předsudky o křesťanech a o církvi, což je tristní u člověka z organizace, která se neustále ohání otevřeností, tolerancí a požadováním respektu k jinakosti,“ poznamenává Zdechovský, podle nějž Horáková očividně nemá ani nejmenší tušení, co je obsahem podobných kroužků.

„Ne, na hodinách náboženství se o LGBT+ lidech a ani o žádných jiných lidech nemluví jako o moru. Hlavní náplní výuky náboženství je seznámit děti se základy křesťanské víry a různými formami jim vštípit alespoň základní povědomí o tom, co se píše v Bibli. Například se zde zpívá a vyprávějí se příběhy, aby děti věděly, kdo to třeba byl Šalamoun nebo co to znamená, když se řekne ‚David proti Goliášovi’. Anebo aby věděly, kdo byl Jidáš Iškariotský, což se občas hodí třeba i u maturity,“ podotkl Zdechovský.

„To, že si tady paní Horáková stěžuje, že si farnost dětem dovolila nabídnout DOBROVOLNÉ hodiny náboženství, to je takové mírně trapné. Ovšem to, že šíří předsudky o křesťanech a o církvi a tím šíří nenávist typickou pro totalitní režimy a extremistické skupiny, to už je za hranou. Obzvlášť když je paní právničkou spolku Jsme Fér, který se zaštiťuje tolerancí. Tady ale káže vodu, a pije víno...“ poznamenal k Horákové senátor Zdeněk Hraba (STAN).

Ve spolku Jsme fér, který sdružuje šest neziskových organizací zaměřených na prosazení manželství pro všechny, a kterému Horáková právně pomáhá, je i katolické sdružení Logos, sdružující LGBTQ+ věřící.

„Jsme ekumenické společenství věřících leseb, gayů, bisexuálů, transgender a queer lidí a jejich rodin a přátel. Vytváříme prostor pro společná setkání, sdílení se, debaty a modlitby,“ představuje se.

Upřímně prý věří, že Bůh, který stvořil nebesa i zemi a učinil člověka k obrazu svému, miluje a přijímá LGBT+ lidi takové, jací jsou.

Adéla Horáková to patrně vidí jinak.

Zaujala například svým srovnáním současné situace duhových menšin s černochy za americké segregace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…