Juncker i europoslanci chtějí další kroky k záchraně uprchlíků

29.04.2015 13:14

Evropská unie by měla výrazně posílit záchranu uprchlíků ve Středozemním moři, k čemuž by mohlo přispět i společné financování podobné operace, jakou loni ukončila Itálie. Shodli se na tom europoslanci se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem v dnešní debatě, která předchází hlasování o rezoluci o situaci běženců. Většina poslanců se staví kriticky k výsledkům nedávného mimořádného summitu EU a členské země by se podle nich místo ochrany vlastních hranic měly zaměřit na záchranu životů běženců.

Juncker i europoslanci chtějí další kroky k záchraně uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rybářská loď, ilustrační foto

Juncker označil za vážnou chybu ukončení Itálií financované záchranné operace Mare Nostrum, která vedla k záchraně desetitisíců životů v minulých dvou letech. "Nebylo normální, aby to celé financovala Itálie," prohlásil šéf EK. Závěry vrcholné schůzky, na níž představitelé unie přijali plán počítající se ztrojnásobením finančních prostředků do probíhajících bezpečnostních operací ve Středozemním moři, označil Juncker za nedostatečnou.

Nemůžeme povolit miliony uprchlíků u evropských hranic, prohlásil Nigel Farage

Většina poslanců se s ním shodla na potřebě rozšíření stávajících operací Triton a Poseidon tak, aby se primárně nezabývaly ochranou hranic, ale záchranou lidí. "Evropa musí přijmout odpovědnost. Je třeba zavést Mare Nostrum na evropské úrovni," prohlásila portugalská europoslankyně za frakci svobodných Laura Ferraraová.

Odpůrci rozšiřování záchranných operací a dalšího otevírání Evropy uprchlíkům, o němž hovořil Juncker, upozorňovali na příklad Austrálie, která po letech vstřícného přístupu k imigraci přitvrdila pravidla kvůli množství ilegálních imigrantů u svých břehů. "Máme se vydat australskou cestou, která byla chybná?... Ne, nemůžeme povolit miliony uprchlíků u evropských hranic," prohlásil Nigel Farage ze Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).

Od řady poslanců si on či Marine Le Penová z francouzské Národní fronty vysloužili kritiku za populistický přístup, kterým podle kritiků chtějí na celoevropském tématu uprchlíků získávat politické body ve vlastních zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…